Bangladeş’te geçici hükümetin başına Nobel ödüllü Yunus geçecek

Bangladeş Cumhurbaşkanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un geçici bir hükümete başkanlık edeceğini duyurdu. Bu karar, Parlamento'nun feshi ve Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkeyi terk etmesinin ardından alındı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, üst düzey ordu yetkilileri ve Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler kolektifi liderleri arasında yapılan toplantıda Yunus’un liderliğinde bir geçici hükümet kurulmasına karar verildiğini belirtti. 

Şahabuddin, halktan krizin aşılması için destek istedi ve geçici hükümetin hızla kurulmasının gerektiğini vurguladı. Şu anda Avrupa’da bulunan Muhammed Yunus, geçici hükümete başkanlık etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Muhammed Yunus, kurduğu mikrofinans bankasıyla milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarmasıyla tanınıyor. Ancak, Şeyh Hasina ile sürekli bir düşmanlık içerisindeydi. Öğrenci kolektifinin liderlerinden Nahid İslam, cumhurbaşkanlığındaki üç saatlik toplantının ardından gazetecilere kararın verimli tartışmalar sonucunda alındığını doğruladı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçici hükümetin demokratik ilkelere ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Pakistan ise Bangladeş halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade ederek ülkedeki karışıklıklara normale dönüş ve uyumlu bir gelecek umuduyla ilk tepkisini verdi.

Salı günü Cumhurbaşkanı Şahabuddin, protestocu öğrencilerin ve ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin (BNP) talebi üzerine Parlamento'yu feshetti. Protestoların başladığı Pazartesi gününden bu yana en az 432 kişi hayatını kaybetti.

Protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkeyi terk etmesine yol açtı. Hindistan basınına göre Hasina, Yeni Delhi yakınlarındaki bir askeri üsse iniş yaptı ve ardından Londra’ya doğru hareket etti. Ancak Londra’da olduğuna dair henüz teyit edilmiş bir bilgi yok.

Bangladeş’in ana polis sendikası, öğrencilere ateş açıldığı için özür dileyerek memurların ateş açmaya zorlandığını ve ardından kötü adam olarak gösterildiğini belirtti. Ulusal polis gücünün başı, Cumhurbaşkanı Şahabuddin tarafından görevden alındı.

Ordu, bazı subayların rütbelerini düşürerek üst düzey subaylar arasında bir dizi görev değişikliği gerçekleştirdi. Bangladeş ordusunun başı General Waker-Uz-Zaman, pazartesi günü geçici hükümetin yakında kurulacağını duyurmuştu. Bunun ardından milyonlarca Bangladeşli Dakka sokaklarına dökülmüş, Parlamento’yu işgal etmiş ve hükümet yanlısı televizyon kanallarını ateşe vermişti. 

Dakka'da durum daha sakin görünmekle birlikte, devlet daireleri kapalı kalmaya devam etti. Şeyh Hasina’nın partisi Awami League’in ofisleri ateşe verildi ve yağmalandı. Ayrıca, bazı Hindu dükkanları ve evleri de saldırıya uğradı. Sokaklarda bazı Hindulara karşı linç ve infaz görüntüleri de sanal ağlarda paylaşıldı. Komşu Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği bu saldırılardan duydukları endişeyi dile getirdi.

78 yaşındaki eski Başbakan ve muhalefet lideri Khaleda Zia, Salı günü serbest bırakıldı. BNP lideri, 2018 yılında yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yeni hükümet yetkilileri, Bangladeş’te son yıllarda ciddi şekilde zarar gören demokrasiyi yeniden inşa etmek gibi zorlu bir görevle karşı karşıya.