Batı Kanada buzulları yüzde 90 oranında eriyecek

Son bir araştırmaya göre, sadece Batı Kanada’daki buzulların yüzde 90’ına kadarı bu yüzyılın sonuna kadar erimiş olacak ve bölgedeki canlılar için önemli olan su rezervleri de tükenmiş olacak

Küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzulların erime hızı da giderek artıyor. Son bir araştırmaya göre, sadece Batı Kanada’daki buzulların yüzde 90’ına kadarı bu yüzyılın sonuna kadar erimiş olacak ve bölgedeki canlılar için önemli olan su rezervleri de tükenmiş olacak.

British Columbia Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünyanın ikinci büyük ülkesi Kanada’daki buzullar büyük oranda eriyecek. Batı Kanada’da yer alan Alberta ve British-Columbia’da 27 bin kilometrekarelik bir alanı kaplayan buzulların yüzde 75’i ile yüzde 90’ına kadarı bu yüzyılın sonuna kadar erimiş olacak.

Garry Clarke yönetimindeki araştırma ekibinin yüksek çözünürlüklü bilgisayar verilerine dayanarak ulaştıkları sonuçlara göre, Batı Kanada’da kıyılara yakın olan bölgelerdeki buzullar 2100 yılına kadar yüzde 75 oranında eriyecek. Daha içerilerde yer alan ve Rocky Dağları’ndaki buzullar da dahil olanları ise yüzde 90 oranında erimiş olacak. Erimenin özellikle Columbia-Eisfeld adlı toplamda 8 buzulun olduğu bölgede yoğunlaşacağına dikkat çekiliyor.

CANLILAR İÇİN CİDDİ SU SORUNU ORTAYA ÇIKACAK

Araştırmaya göre, Batı Kanada’daki buzul erimeleri nedeniyle deniz suyu seviyesinde sadece 6 milimetrelik bir artış beklenirken, bölgede ciddi su sorunu ortaya çıkacak. Buna göre, 2020-2040 yılları arasında eriyen suların miktarı en yüksek seviyesine çıkacak, ancak buzulların azalması nedeniyle bu sularda ciddi bir azalma yaşanacak.

Eriyen sulardaki azalmalar nedeniyle bölgedeki bitki ve hayvanların zarar göreceğine dikkat çekilen araştırmada, ormancılık ve tarımsal faaliyetlere olumsuz etkileri olacağının altı çizildi.