‘Bin Ladin’in yerini Alman istihbaratı bulmuştu’

NSA’ya verdiği istihbarat desteğiyle son aylarda tartışmaların odağında olan Alman istihbarat örgütü BND’nin askeri operasyonlardaki rolü de belirginleşiyor.

NSA’ya verdiği istihbarat desteğiyle son aylarda tartışmaların odağında olan Alman istihbarat örgütü BND’nin askeri operasyonlardaki rolü de belirginleşiyor. İddialar arasında BND’nin El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in öldürülmesinde ciddi desteği olduğu var.

Bild am Sonntag’da yer alan iddiaya göre, Usama Bin Ladin’in vurulmasına giden aşamada Alman istihbarat örgütü BND’nin önemli rolü vardı. Gazetenin haberinde, 2 Mayıs 2011’de öldürülen Bin Ladin’in Pakistan’da saklandığı bilgisi BND tarafından Amerikan istihbarat örgütü CIA’ye iletildi.

Bild am Sonntag’ın iddiasına göre, Pakistan istihbarat örgütü ISI’nin bir ajanı aynı zamanda BND’ye çalışıyordu. Bu kişi, Usama Bin Ladin’in Pakistan güvenlik birimlerinin bilgisi dahilinde saklandığını BND’ye iletti. BND ise, bu bilgiyi CIA’ye aktardı.

Haberde, BND’nin Bin Ladin hakkındaki bu bilgiyi CIA’ye vermesiyle birlikte Amerikalıların Ladin’in saklandığı yere dair var olan şüphelerinin netlik kazandığına yer verildi.

İddiaya göre, Alman istihbaratının CIA’ye yönelik desteği daha sonra da devam etti. Mayıs 2011’deki askeri operasyonun gizli kalıp kalmadığının anlaşılması için de Alman istihbaratı Bad Aibling’deki dinleme istasyonundan Kuzey Pakistan’daki telefon ve mail trafiğini takip ediyordu.

Alman ve Amerikan istihbaratlarının işbirliklerine ilişkin son aylarda birçok bilinmeyen gerçek ortaya çıkmış ve iç politikada sert tartışmaların yaşanmasına yol açmıştı. BND’nin özellikle Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’nın birçok dinleme ve takip eylemine bizzat destek verdiği ortaya çıkmıştı.

BND’nin Amerikan askeri operasyonları veya Bin Ladin’de olduğu gibi hedef gözetilerek yapılan imha operasyonlarındaki desteği ise tam olarak bilinmiyordu.