BM Eritre’deki ihlaller ve köleleştirmeye karşı uyardı

Kuzeydoğu Afrika ülkesi Eritre’de otoriter rejimden kaçan binlerce kişi ölümü göze almak zorunda iken, binlerce kadının köle olarak ordu mensuplarına sunulduğu iddia ediliyor.

Kuzeydoğu Afrika ülkesi Eritre’de otoriter rejimden kaçan binlerce kişi ölümü göze almak zorunda iken, binlerce kadının köle olarak ordu mensuplarına sunulduğu iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen uzmanların hazırladığı 500 sayfalık raporda ülkeden kaçan mülteciler başta olmak üzere halkın yaşadığı ağır baskılara dikkat çekildi.

Raporda, ülkedeki baskıcı rejimden kaçanların sayısının giderek arttığı ve her ay 5 bin kişinin ülkeyi terk ettiği belirtildi. Eritre’de insanların sistematik baskılara maruz kaldığı ve birçoğunun tutuklama, işkencelerden geçirildiği kaydedilen raporda, birçok kişinin de kaybolduğu yada öldürüldüğü bilgisi verildi.

Eritre’deki sistematik insan hakları ihlallerinin iktidarın otoritesi altında gerçekleştiğine vurgu yapılan BM raporunda, “bu suçların bazıları insanlığa karşı suçlar kapsamına girebilir. Bu ihlaller, başka yerde görülmemiş boyutlarda” denildi.

Ülkedeki insan hakları ihlalleri ve insanlığa karşı suçların yüz binlerce kişiyi mülteci konumuna soktuğu belirtilen raporda, sınırlardan geçişler için kaçakçılar ve şebekelere sığınıldığına dikkat çekildi. Raporda, sınırdaki güvenlik birimlerinin ‘öldürmek için ateş emri’ aldığı bilgisi verildi.

Raporda, ülkedeki binlerce genç kadının ise ordu ve diğer devlet kurumlarındaki üst düzey memurlara ‘seks kölesi’ olarak sunulduğunu ortaya koyuyor. Bir Eritrelinin tanıklığına dayanan verilere göre, sadece bir olayda bin 200 kadar kadın ordu mensuplarına köle olarak sunulmak üzere bilinmeyen bir yere doğru götürülmüştü.

Rapora göre, ülkede halen iş piyasasında zorla çalıştırılan bireylerin sayısı da oldukça fazla.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre 6,3 milyon nüfuslu Eritre’yi terk ederek mülteci konumuna düşenlerin sayısı geçtiğimiz yıl itibariyle 360 bini buluyordu. Ülkeyi 1993 yılından bu yana yöneten İsaias Afewerki’nin  otoriter politikalarının mültecilerin sayısının artışında etkili olduğu biliniyor.

Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine sığınan mülteciler arasında Suriyelilerden sonra Eritreliler ikinci sırada geliyor. Ülkede, askerlik görevinin yasal bir sınırı bulunmazken, iktidar böylelikle binlerce kişiyi ‘köle asker’ olarak kullanıyor.

BM’nin hazırladığı rapor için ülke dışında yaşayan 550 kadar Eritrelinin görüşlerine başvuruldu. Eritre yönetimi, 2014 yılında yapılan başvurulara rağmen, BM gözlemcilerinin girişine izin vermemişti.