Libya müzakereleri: BM ekonomik anlaşma umuyor

Birleşmiş Milletlerin Libya elçisi, Libya müzakerelerinde tarafların ekonomik reformlar konusunda "somut hedefler" üzerine anlaşma sağlamasını umut ediyor.

Cenevre'de Pazartesi günü başlayan iki günlük toplantıya Dünya Bankası da katılıyor. Mısır, ABD ve Avrupa Birliği, Libya üzerine uluslararası toplumun ekonomik çalışma grubunun eşbaşkanları olarak toplantıyı yönetiyor.

Libya'dan ikiye bölünen Merkez Bankası'nın iki kolunun temsilcileri ile Maliye Bakanlığı ve Libya Ulusal Petrol Şirketi'nin temsilcileri toplantıda yer alıyor.

BM elçisi Stephanie Williams, "Önümüzdeki iki gün içinde, para reformu, çek tazmini krizi, genel bankacılık krizi ve bütçe birleşmesi ile ilgili somut hedefler ve alınacak tedbirler için kesin bir zaman çizelgesi üzerinde bir anlaşmaya varılabileceğini içtenlikle umuyorum" dedi.

Yazılı açıklama yapan Williams, "Zaman bizim tarafımızda değil. Hızlı ve kararlı hareket etmemiz gerekiyor ve önümüzdeki iki gün içinde bu önemli adımları atacağınıza güveniyorum" diye ekledi.

Libya, 2011'de Muammed Kaddafi'nin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Ülkede mevcut durumda iki yönetim var: Trablus merkezli ve uluslararası toplumun tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve ülkenin doğusundaki Halife Hafter öncülüğündeki seçilmiş parlamento var.

Nisan 2019'da Hafter güçlerinin Trablus'a yönelik başlattığı operasyonunun özellikle Türk devletinin BM silah ambargosunu açıkça ihlal ederek Müslüman Kardeşler ağırlıklı iktidarı desteklemesi nedeniyle başarısızlığa uğraması ardından, bazı ülkelerin arabuluculuğu ile Ekim 2020'de sürekli bir ateşkes imzalandı ve diyalog zemini oluştu.

toplantıda petrol üretiminin tam olarak yeniden başlaması başta olmak üzere bir çok kalkınma projesi ele alınıyor. Avrupalılar, ülkenin petrol gelirlerinin "adil ve şeffaf kullanımını" güvenceye alan bir mekanizmanın hayata geçirilmesini istiyor.

Petrol rantının paylaşımının dışında, ülkenin mali kurumlarının birleştirilmesi gibi önemli bir sorunun çözülmesi amaçlanıyor. BM, gerekli ekonomik reformların başarısı için bunu hayati bir aşama olarak görüyor.