BM’ye göre Taliban 160 kişiyi infaz etti

Birlemiş Milletler (BM) Afganistan misyonu, Taliban’ın iktidara geldiği ağustos 2021’den bu yana yüzlerce hak ihlali gerçekleştirdiğini belirterek, bunlar arasında 160 yargısız infaz ile işkence vakalarının olduğunu ifade etti.

BM’nin yardım misyonu MANUA başkan vekili Markus Potzel, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında “Raporumuzun sonuçlarının son derece ciddi olduğu inkar edilemez” dedi.

Taliban, iktidara geldiği Ağustos 2021’den bu yana hak ihlallerine ilişkin suçlamaları düzenli bir şekilde inkar ediyor.

MANUA tarafından yayınlanan rapora göre 160 yargısız infaz, 56 işkence ve kötü muamele eylemi ve 170’i aşkın tutuklama ve keyfi gözaltı gerçekleşti. Bu ihlallerin eski hükümet üyeleri ve güvenlik güçleri mensuplarına yönelik olduğu belirtildi.

Raporda en sık kullanılan işkence yöntemlerinin tekmeleme, yumruklama, tokat atma, kablo veya boru ile dövme ile elektrik verme olduğu ifade ediliyor.

MANUA, camiye gitmedikleri için esnafın dövülmesi de dahil olmak üzere 200'den fazla zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı ceza uygulaması ve 100'den fazla aşırı güç kullanımı vakasını belgeledi.

Raporda kadın ve kız çocuklarına yönelik de başta cinayet, tecavüz ve çocuk yaştakiler dahil zorla evlilikler olmak üzere 87 şiddet olayı yaşandığı kaydedildi. Ayrıca resmi adli sistemin kayda almadığı iki “namus cinayeti” vakası da yaşandığı bildirildi.