Bogota ve Moskova arasında diplomatik gerilim

Kolombiya hükümeti, iki Rus diplomatı sınırdışı etti. Moskova da aynı şekilde karşılık verdi.

Bogota hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, iki Rus diplomatı Aralık ayı başında sınırdışı ettiklerini duyurdu. Gerekçe açıklanmadı, ancak yerel medyaya göre bir casusluk olayına katılmakla suçlanıyorlar.

NTN24 televizyon kanalına bir mülakat veren Cumhurbaşkanı Ivan Duque, Rusların "Viyana Sözleşmesine aykırı davrandığı" tepkisinde bulunmuştu.

Çarşamba günü Rusya da, Moskova'daki Kolombiya diplomatik temsilciliğinde görevli iki kişiyi "personae non gratae" ilan ettiklerini duyurdu.

Rus Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya'daki diplomatlarının sınırdışı edilmesinin iki ülke arasındaki "geleneksel dostane ve saygılı ilişkileri ruhuna uymadığını" belirtti.

Kolombiya Göçmen Kurumu Müdürü Juan Francisco Espinosa, bir basın toplantısında Rus diplomatların 8 Aralık günü ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Kolombiya makamları, Haziran ayında "bir Venezuelalı casusu" da sınırdışı ettiklerini açıklamıştı. Nicolas Maduro hükümeti Şubat 2019'da, Bogota ile ilişkilerini kesmişti.

Bu son yıllarda, Rus diplomatlar bir çok ülkeden casusluk yaptıkları gerekçesiyle sınırdışı edildi.

Bu tür olaylar özellikle son aylarda Avrupa'da artış gösterdi. Bulgaristan, Avusturya, Çekya ve Norveç, Rus diplomatları sınırdışı eden ülkeler arasında bulunuyor.