Bremen’de SPD-Yeşiller oy kaybetti, Die Linke yükselişte

Almanya’nın Bremen eyaletinde yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde iktidardaki sosyal demokrat-Yeşiller koalisyonu ciddi oy kaybına uğradı.

Almanya’nın Bremen eyaletinde yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde iktidardaki sosyal demokrat-Yeşiller koalisyonu ciddi oy kaybına uğrarken, Sol Parti büyük bir oy artışı sağladı. Popülist politikalarıyla bilinen Almanya İçin Alternatif (AfD) ile Liberal Demokrat Parti (FDP) de yüzde 5 barajını aşarak temsil olanağına kavuştular.

Ülkenin kuzeyindeki 550 bin nüfuslu Bremen eyaletinde yapılan seçimlerde, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 33 civarındaki oyla birinci olurken, yüzde 6 civarında oy kaybına uğradı. Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) oylarını 22,5’e yükseltirken, koalisyon ortağı Yeşiller de oy kaybı yaşadı. Yeşiller, yüzde 15 civarında oy alırken, yüzde 8’e yakın oy kaybetti.

Seçimlerde sosyalist solun temsilcisi Sol Parti (Die Linke) oylarını 9,8 civarına yükseltmeyi başarırken, FDP ve AfD gibi partiler de yüzde 5 barajını aşabildiler. Die Linke, 2011 yılındaki son seçimde yüzde 5,6 oy almıştı.

Bremen Eyalet Parlamentosu’ndaki sandalye dağılımında SPD ve Yeşiller ciddi kayba uğrayarak, 83 sandalyeden 42’sini alarak sadece kılpayı çoğunluğu koruyabildiler. ARD televizyonunun projeksiyonuna göre, SPD 28, Yeşiller 14, CDU 21, Die Linke 8, FDP 6 ve AfD 5 sandalye kazandılar. Aşırı sağ ve popülist  BIW ise 1 sandalye ile yetindi.

ZDF’in projeksiyonlarına göre ise SPD 29, Yeşiller 13 sandalye ile toplamda 42 milletvekilliği kazandılar ve 42 olan meclis çoğunluğunu kılpayı kazandılar. CDU’nun 20 sandalye aldığının öngörüldüğü ZDF projeksiyonuna göre Die Linke 9, FDP 6, AfD 5 ve BIW 1 sandalye aldılar.