Britanya’da seçim anketlerinde İşçi Partisi’nin şansı artıyor

Büyük Britanya’da Perşembe günü yapılacak genel seçimler için partiler son propagandalarını yaparken, açıklanan bir anket muhalefetteki İşçi Partisi’nin kıl payı seçimi kazanabileceğini gösteriyor.

Genel seçimler için yapılan anketlerin kimisinde Başbakan David Cameron’un üyesi olduğu Muhafazakar Parti (Tories) birinci sırada görülürken, bazıları da işçi Partisi (Labour)’nin galip geleceğini gösteriyor.

YouGov şirketi tarafından yapılan son ankete göre ise, Ed Miliband liderliğindeki Labour yüzde 34 oy ile birinci sırada gelecek. Başbakan David Cameron’un liderliğindeki Tories ise yüzde 33 oy oranıyla ikinci olacak.

İktidar ortağı Liberal Demokratlar’ın oy oranı yüzde 8’de kalırken, ırkçı ve Avrupa Birliği karşıtı söylemleriyle öne çıkan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) de yüzde 14 oy oranına ulaşıyor.  

Farklı şirketler tarafından yapılan birçok diğer seçim anketinde de, İşçi Partisi ve Muhafazakarlar arasındaki yarışın kafa kafaya olacağı görülüyor.

BİRKAÇ PUANLIK FARK İLE ÇOĞUNLUĞU YAKALAMAK MÜMKÜN

Büyük Britanya’da Avam Kamarası’nın 650 üyesinin seçileceği seçimlerde, her seçim çevresinde birinci gelen partinin adayının seçileceği ‘First-past-the-post (FPTP)’ olarak adlandırılan yöntem geçerli. 2010 yılındaki son seçimlerde Tories yüzde 36,1 oy oranıyla 308 milletvekilliği kazanmış, yüzde 23 oy ile 57 sandalye kazanan liberal demokratlarla koalisyona gidilmişti.

1997 yılından 2010’a kadar iktidarda olan Labour ise, yüzde 29 oy oranıyla 258 sandalye ile muhalefete düşmüştü.

Bu seçimlerde liberal demokratların oylarının düşmesi ve diğer partilerin pek bir varlık gösterememesi halinde İşçi Partisi veya muhafazakarların sadece birkaç puanlık bir fark ile tek başına iktidar olmaları kesin gibi. Son olarak 2005 yılındaki seçimlerde Tony Blair liderliğindeki İşçi Partisi yüzde 35,2 oy ile 650 sandalyeden 355’ini kazanmayı başarmıştı.