Britanya’da yeni hükümetin programı onaylandı

Britanya’da 7 Mayıs’taki seçimlerden zaferle çıkan muhafazakarların yeni hükümet programı Avam Kamarası’nda kabul edildi.

Britanya’da 7 Mayıs’taki seçimlerden zaferle çıkan muhafazakarların yeni hükümet programı Avam Kamarası’nda kabul edildi. Program, sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu harcamalarında sadece bir yılda 3 milyar tasarrufun yanı sıra 2017’de AB üyeliğine ilişkin referandumu da içeriyor.

Muhafazakar Parti (Tories) lideri David Cameron’un başbakanlığında kurulan yeni hükümetin programı geçtiğimiz hafta kraliçe II. Elizabet’in de katıldığı seremonide duyurulmuştu. Programa yönelik dün Avam Kamarası’nda yapılan oylamada 326 ‘evet’, 279 da ‘hayır’ oyu kullanıldı.

Cameron hükümetinin programında ülkedeki posta kurumu olan Royal Mail’in tümüyle özelleştirilmesi, kamu harcamalarının Nisan 2015 ve Mart 2016 arasında 3 milyar sterlin azaltılması gibi hedefler bulunuyor. Kısıtlamaların özellikle Ulusal Sağlık Sigortaları Kurumu (NHS) ile eğitim kurumlarında yapılması planlanıyor.

Hükümetin programındaki en önemli madde olarak ise, Britanya’nın AB üyeliğine ilişkin referandum görülüyor. Başbakan David Cameron, seçim öncesinde AB üyeliğinin 2017 yılında referanduma götürülmesi sözü vermişti.