Britanya seçimleri bitti; AB ile çekişmeli süreç başlıyor

Britanya Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki 650 milletvekilini belirlemek için Perşembe günü yapılan seçimlerde zafer iktidardaki muhafazakarlar ile İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP)

Britanya Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki 650 milletvekilini belirlemek için Perşembe günü yapılan seçimlerde zafer iktidardaki muhafazakarlar ile İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP). Başbakan David Cameron’un partisinin tek başına iktidar olmaya yetecek çoğunluğu elde etmesiyle birlikte Avrupa Birliği (AB) üyeliğine yönelik referendum ile bu referandumu fırsata dönüştürmeye yönelik müzakereler de kapıda.

Katılım oranının yüzde 65 olduğu genel seçimde 650 seçim bölgesinin 331’ini David Cameron’un lideri olduğu Muhafazakar Parti kazandı.

Son güne kadar anketlerde başa baş görünen İşçi Partisi ise 232 sandalye ile ikinci olabildi. Muhafazakarlar 2010 yılına oranla 25 yeni sandalye kazanırken, İşçi Partisi 26 kayba uğradı.

Seçimin tartışmasız kazananlarından diğer ise İskoçya’nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi (SNP) oldu. SNP, daha önce 6 olan sandalye sayısını 56’ya çıkardı. İktidar ortağı Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. Seçimlerde ciddi bir çıkış yapması beklenen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise oylarını en az dört kat arttırmasına rağmen sadece bir seçim bölgesinde birinci parti oldu ve tek bir sandalye ile yetinmek zorunda kaldı.

Seçimlerde ulusal bazdaki oy oranları ve 2010 yılına oranla değişimler ise şöyle gerçekleşti: Muhafazakarlar yüzde 36,8 (+0,7); İşçi Partisi yüzde 30,5 (+1,5), Liberaller yüzde 7,8 (- 15,2); SNP yüzde 4,8 (+3,1); UKIP yüzde 12,7 (+9,6).

EN BÜYÜK BAŞARI İSKOÇLARIN

Büyük Britanya’da genel seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları hiçbir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayacağını ve seçimin başa baş geçeceğini gösteriyordu. Ancak hem Avrupa Birliği (AB)’ne zorluk çıkaran politikalarıyla Başbakan David Cameron zafer elde ederken hem de İskoçya’nın bağımsızlığını savunan SNP ciddi bir zafer kazandı.

SNP’nin Avam Kamarası’ndaki varlığı tarihte olmadığı kadar güçlenirken, İskoçya’ya ayrılan 58 sandalyeden 56’sını alarak, yegane temsil gücü haline geldi. SNP, geçtiğimiz yıl düzenlenen referandumda bağımsızlık yanlısı kampanya yürütmüştü.

ÜÇ LİDERİ BİRDEN İSTİFA ETTİREN SEÇİM

 

Seçimlerde ciddi kayıplara uğrayan İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'de yenilgiden sonar parti liderleri istifa etti.

2010 yılından bu yana Muhafazakar Parti ile birlikte koalisyonda olan Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg görevinden istifa ederken, İşçi Partisi lideri Ed Miliband da, yenilginin sorumluluğunun ‘kendisine ait olduğunu’ duyurdu.

Clegg ve Miliband’ın yanı sıra seçimlerden beklediği sonucu alamayan UKIP lideri Nigel Farage da istifa etti. Farage, aday olduğu Thanet South seçim bölgesinden seçilememesi durumunda istifa edeceğini vaat etmişti.

AB’NİN KORKTUĞU BAŞINA GELDİ

Britanya seçimlerinde Cameron’un kazanmasıyla birlikte AB’nin önümüzdeki günlerde hareketli tartışma ve müzakerelere girmesi bekleniyor. Cameron’un seçim öncesi verdiği vaatler arasında ülkesinin AB üyeliğine yönelik bir referandumun 2017 yılında düzenlenmesi bulunuyordu.

Brüksel’deki AB kaynaklarından medyaya verilen bilgilere Britanya ile çekişmeli bir müzakere süreci başlıyor. David Cameron’un ülkesinin AB içindeki sorumluluklarını hafifletmeyi amaçlayan tavizler koparmayı amaçladığı biliniyor.