Britanya seçimlerinin galibi İskoçya Ulusal Partisi ve Cameron

Büyük Britanya’da yapılan seçimlerde iktidardaki Muhafazakar Parti (Tories) zafer elde ederken, en büyük sürprizi İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadele eden SNP yaptı. SNP, İskoçya’ya ayrılan 59 sandalyeden 56’sını kazanmayı başardı.

Büyük Britanya’da yapılan seçimlerde iktidardaki Muhafazakar Parti (Tories) zafer elde ederken, en büyük sürprizi İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadele eden SNP yaptı. SNP, İskoçya’ya ayrılan 59 sandalyeden 56’sını kazanmayı başardı.

Britanya seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre, Başbakan David Cameron’un partisi Muhafazakar Parti birinci olurken, 650 sandalyeden yaklaşık 325 kadarını kazandı. Anamuhalefet İşçi Partisi (Labour) ise ikinci olurken, 232 sandalyede kaldı.

İktidarın küçük ortağı Liberal Demokratlar ise sadece 12 sandalye kazanırken, bir önceki seçimde kazandığı 47 seçim bölgesini kaybetti.

Tories ve Liberal Demokratlar toplamda 326 sandalye ile kıl payı da olsa iktidar olmak için gerekli çoğunluğa ulaştılar.

Seçimlerde en büyük çıkışı ise İskoçya Ulusal Partisi (SNP) yaptı. SNP, İskoçya’daki 59 seçim bölgesinden 56’ini kazanarak, Büyük Britanya genelindeki en büyük üçüncü güç olmayı başardı.

Britanya Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise oylarını arttıramasına rağmen sadece 1sandalyede kaldı. Seçimlerde Galler ülkesinin hakları için mücadele eden Plaid Cymru da 4 sandalye kazanırken, Yeşiller 1 sandalyede kaldılar.

Diğer 19 sandalye ise irili ufaklı partiler ve bağımsızlar tarafından paylaşıldı.

45 milyon seçmenin katıldığı Büyük Britanya seçimlerinde, adaylar 650 seçim bölgesinde yarışıyor. Her seçim bölgesinde birinci gelen partinin adayı seçiliyor. Bu sistemde, UKIP ve Liberal Demokratlar örneğinde olduğu gibi, bir parti ulusal düzeyde önemli oylar alsa da, oy oranına göre oldukça az düzeyde sandalyeyle yetinmek zorunda kalabiliyor.