Buhari: Boko Haram’a karşı ortak gücü Nijerya yönetmeli

Nijerya devlet başkanı Muhammadu Buharı, Nijerya’nın bölgesel ordu güncünün hepsini Boko Haram’a karşı yönlendirmesi gerektiğini belirtti.

Nijerya devlet başkanı Muhammadu Buharı, Nijerya’nın bölgesel ordu güncünün hepsini Boko Haram’a karşı yönlendirmesi gerektiğini belirtti.

Nijerya, Çad, Kamerun, Nijer ve Benin’den 8700 asker, polis ve sivilin oluşturduğu ortak müdahale gücünün N’Djamena’da konumlanmasına ve Nijeryalı bir general tarafından yönetilmesine karar verildi. Abuja’daki zirvede dönüşümlü komutanlık düşüncesine sıcak bakmadığını belirtti.

Son altı ayda, bölgede yürütülen operasyonların sorumluluğu Çad’daydı. Ancak ortak orduyu dönüşümlü yönetmenin Boko Haram karşısında sonuç alıcı olmayı engellediği belirtiliyor.

Buhari, ortak ordunun yönetiminin operasyonlar bitene kadar Nijerya ordusunda olması gerektiği görüşünü savunuyor.

Sabit bir yönetim sisteminin Boko Haram’a karşı daha sonuç alıcı olduğu görüşünü dile getiren Buhari, Nijerya’nın en fazla gücü de ortak güce kattığını hatırlattı.

Nijerya geçtiğimiz hafta ortak ordunun General Tukur Buratai tarafından yönetileceğini de duyurmuştu.

Ortak ordunun, Afrika Birliği’nin de desteklediği bir sisteme kavuşması gerekiyor. Nijerya, Çat, Nijer ve Kamerun’un ortak oluşturduğu güç, Şubat ayından bu yana Boko Haram’a karşı mücadele ediyor. Ancak bu süre zarfında Çat ve Nijer, Nijerya ordusu ile koordine konusunda sorun yaşadığını ve Boko Haram’a karşı operasyonların güçlü bir şekilde yürütülemediğinde şikayet ediyor.