Bundestag’a tarihinin en büyük siber saldırısı

Almanya’da son yıllarda eşine ender rastlanır bir siber saldırının devlet kurumlarını hedef aldığı bildiriliyor.

Almanya’da son yıllarda eşine ender rastlanır bir siber saldırının devlet kurumlarını hedef aldığı bildiriliyor. Saldırıların hedefindeki Federal Meclis’in, kimliği belirlenemeyen hackerlerle mücadele için İçişleri Bakanlığı’na bağlı özel birimler devreye girmek zorunda kaldı.

Federal Meclis (Bundestag) İnternet Teknolojileri Komisyonu Başkan Yardımcısı Petra Pau, Almanya’da ilk kez bu denli büyük olan siber saldırının günlerdir devam ettiğini söyledi. Muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) üyesi Pau, kendisinin saldırıdan Salı günü haberdar edildiğini ve saldırıyı düzenleyenlerin kimliğinin bilinmediğini kaydetti.

Hackerlerin hedefinde Bundestag’ın sistemine bir tür software ile girerek bilgisayarlara virüs yerleştirmek olduğunu belirten Petra Pau, “dışarıdan gelen bu saldırılar devam ediyor” dedi.

Siber saldırının tespiti ve mücadele edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na bağlı Bilişim Tekniği Güvenliği Dairesi (BSI) uzmanlarının görev aldığını söyleyen Die Linke Milletvekili, “uzmanlar, nerede güvenlik açığı olduğunu araştırıyorlar. Henüz saldırıyı kimlerin yaptığı bilinmiyor, ancak her halükarda kriminal bir durum” dedi.

Siber saldırıda henüz tam olarak hangi bilgilerin veya programların sızdırıldığı bilinmezken, dün Federal Meclis milletvekillerinin meclis ağına erişimleri ‘güvenlik gerekçesiyle’ kısmen de olsa engellenmişti.

Bundestag’a yönelik siber saldırının bir benzeri de Ocak ayında gerçekleşmişti. Bundestag’ın yanı sıra Başbakanlık sistemlerine yönelik saldırınının Ukrayna’daki Rusya yanlısı hacker grubu CyberBerkut tarafından düzenlenmişti. Alman devlet ve hükümet kurumlarına yönelik günlük ortalama 15 ile 20 saldırı olduğu tahmin edilirken, ilk kez bu denli büyük bir siber atak ile karşı karşıya kalınıyor.