Diyala'da bir cezaevinde kaçış girişimi: Onlarca ölü var

Irak'ın doğusundaki Diyala vilayetinde terörizm suçlamasıyla tutuklananların bulunduğu bir cezaevinde kaçış girişimi yaşandı. Ölü sayısına ilişkin çelişkili rakamlar veriliyor.

Irak'ın doğusundaki Diyala vilayetinde terörizm suçlamasıyla tutuklananların bulunduğu bir cezaevinde kaçış girişimi yaşandı. Ölü sayısına ilişkin çelişkili rakamlar veriliyor.

Olaylar Halis kentinde 300 tutuklunun bulunduğu cezaevinde Cuma akşamı yaşandı. İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre bir tutuklunun, cezaevi gardiyanı üzerindeki silahı almasıyla çatışmalar başladı.

Bir polis kaynağı da tutukluların kendi aralarında kavga ederken, gardiyanların araya girdiğini, bunun üzerine tutukluların gardiyanlara yönelerek silahlarını aldığını söyledi.

Yeni Çin Haber ajansı, tutukluların daha sonra cezaevinin bir çok bölümünü ele geçirdiği ve silahlara el koyarak güvenlik güçleri ile çatıştığını öne sürdü.

Çatışmanın dört saati aşkın bir süre devam ettiği bilgisi verildi. Olay yerine takviye güç gönderilmesiyle birlikte sabahın erken saatlerinde kontrol sağlandı.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü 6 gardiyan ve 30 tutuklu şiddet olaylarında öldüğünü, 40 tutuklunun da kaçtığını söyledi.

Reuters haber ajansı polis ve hastane kaynaklarına dayanarak 50 tutuklu ve 10 polisin öldüğünü duyurdu.

Yeni Çin Haber ajansına göre ise 33'ü tutuklu, 11 polis en az 44 kişi öldü, 17 kişi de yaralandı. Çinli haber ajansı 44 tutuklunun kaçtığını yazdı.

Irak'ta sık sık cezaevlerinden kaçışlar yaşanıyor.  2013'te Ebu Gureyb cezaevinde yüzlerce tutuklu kaçmayı başarmıştı.

Birleşmiş Milletler'e göre Irak'ta Nisan ayındaki şiddet olaylarında toplam 812 kişi öldü, 1.726 kişi yaralandı.  Ölenlerin 535'inin sivil, 277'sinin asker olduğu kaydedildi.