Dünyanın göktaşlarına karşı savunma stratejisi tartışılıyor

Sayıları binlerle ifade edilen ve çapları yüzlerce metreyi bulan göktaşlarının dünyaya çarpma ihtimaline karşı savunma hazırlıkları yapılıyor. İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen konferansta, büyük göktaşlarına karşı iki önemli proje tartışılıyor.

Sayıları binlerle ifade edilen ve çapları yüzlerce metreyi bulan göktaşlarının dünyaya çarpma ihtimaline karşı savunma hazırlıkları yapılıyor. İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen konferansta, büyük göktaşlarına karşı iki önemli proje tartışılıyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gerçekleştirilecek ortak proje kapsamında dünyaya çarpma riski olan göktaşlarının rotalarının saptırılması hedefleniyor.

Güneş Sistemi içindeki göktaşlarının (astroid) sayısı 600 bin civarında tahmin edilirken, bunların yaklaşık 12 bin kadarı ‘dünyaya yakın objeler (Neos) olarak adlandırılıyor. NASA’ya göre Neos’ların 494 tanesi dünya için tehlike arz ederken, ESA bu sayıyı 30 ile 40 arasında tahmin ediyor.

İtalya’nın başkenti Roma’da başlayan ve hafta sonuna kadar sürecek uluslararası konferansta ‘Didymoon’ adı verilen bir göktaşına yönelik deneme vuruşları tartışılacak. 200 milyon euroya mal olacak Asteroid Impact Mission (AIM) adlı proje kapsamında Soyuz füzeleri 2020 yılına kadar Didymos ve uydusu olan Didymoon adlı ikiz göktaşlarına doğru fırlatılacak.

Uzay aracı bir buçuk yıl sürecek yolculuktan sonra Ekim 2022’de hedefine varacak ve ikiz göktaşlarının küçüğü olan Didymoon’u gözlemleyecek.  Didymoon adlı küçük göktaşı, daha büyük olan Didymos’un uydusu olarak kabul edilirken, büyük göktaşının etrafında dönüyor.

300 KG ARAÇ 22 BİN 500 KM HIZLA ÇARPACAK

Aida adı verilen proje  kapsamında gönderilecek uzay aracına ek olarak, NASA’nın Mayıs 2022’de ‘DART’ adı verilen göktaşı parçalayıcı 300 kilogram ağırlığındaki aracı göndermesi planlanıyor. DART’ın saatte 22 bin 500 kilometre hızla Didymoon’a çarparak, küçük göktaşını parçalaması öngörülüyor.

Göktaşının DART ile çarpışmasından sonra oluşacak etkiler ise önceden AIM kapsamında indirilen uzay aracı tarafından tespit edilmeye çalışılacak.

Bu projelere ek olarak NASA tarafından hayata geçirilecek Osiris Rex Misyonu kapsamında 2016 yılında bir uzay aracı yola çıkacak ve 2018 yılında Bennu adlı göktaşına ulaşacak. 2023 yılına kadar Bennu göktaşı etrafında kalacak olan uzay aracının dönüşte onlarca gramlık birçok göktaşı parçacığını getirmesi hedefleniyor.

Bennu göktaşının 2182 yılında dünyaya yaklaşması ihtimali bulunurken, gezegenimize çarpma ihtimali ise bin 800’de 1 olarak tahmin ediliyor.