El Beşir 25 yıldır iktidarda, yine iktidar olacak!

Sudanlı seçmenler, yeni cumhurbaşkanlarını seçmek için sandık başına gitti. 25 yıldır iktidarda olan Ömer El Beşir'in yeniden seçilmesi bekleniyor.

Sudanlı seçmenler, yeni cumhurbaşkanlarını seçmek için sandık başına gitti. 25 yıldır iktidarda olan Ömer El Beşir'in yeniden seçilmesi bekleniyor.

38 milyon nüfuslu ülkede kayıtlı 13,3 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Oy kullanmak için 7100 oy bürosu açıldı.

Bu seçimlerde, 74 yaşındaki Ömer El Beşir'in karşısında 75 rakip bulunuyor. 2010'da olduğu gibi muhalefet partilerinin çoğu seçimleri boykot etti.

Uluslararası toplumdan seçimlere eleştiri geldi. Avrupa Birliği, bu seçimlerin güvenilir ve meşru bir sonuç vermeyeceğini belirtti. Avrupa Birliği, bazı grupların dışlandığı, sivil ve siyasi hakların ihlal edildiğini belirtti.

Aralarında Arap Birliği ve Afrika Birliği'nin de olduğu 15 uluslararası örgütünün gözetiminde yapılan seçimler, El Beşir'in darbeyle iktidara geldiği 1989'dan bu yana ikinci çok partili seçim oldu.

El Beşir'in partisi Ulusal Kongre Partisi ve ittifakları devlet çarkını elinde bulunduruyor. Muhalifler ve medya ise baskıya maruz kalıyor.

Pazar günü doğudaki Port Sudan kentinde yüzlerce öğrencinin katıldığı bir protesto gösterisi polisin coplu saldırısına maruz kaldı. Protestocular, rejimin gitmesini istiyordu.

12 yıldır çatışmaların yaşandığı Güney Darfur'un Kalma kentinde bir sığınma kampının yüzlerce sakini, "Kanlı seçime hayır" sloganı ile gösteri yaptı.

Ömer El Beşir seçim kampanyası sırasında güvenlik, siyasi ve ekonomik istikrar getireceğini ileri sürdü.

Oysa 25 yıllık iktidarında ekonomi gücünü kaybetti, Darfur, Mavi Nil Eyaleti ve Güney Kordofan Eyaleti başta olmak üzere ülke şiddet sarmalına sürüklendi.

Ömer el-Beşir, 4 Mart 2009 tarihinde Savaş Suçları Mahkemesi'nce Darfur'daki çatışmaların sorumlusu olarak resmen suçlandı.

Birleşmiş Milletler'e göre, çatışmalar sırasında 300 bin kişi öldürülmüş ve 2 milyon 700 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Luis Moreno-Ocampo, 14 Temmuz 2008'de Ömer el-Beşir'in soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçlamış ve tutuklanmasını talep etmişti. Ocampo, El Beşir'i ayrıca 9 milyar doları zimmetine geçirmekle suçluyor.