FARC: Saldırı değil meşru savunma

Kolombiya’da barış sürecini sarsan ve 11 askerin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından bir açıklama yapan FARC, Cauca’daki olayın gerilla birliklerinin meşru savunması sonucunda çıktığını belirtti.

Kolombiya’da barış sürecini sarsan ve 11 askerin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından bir açıklama yapan FARC, Cauca’daki olayın gerilla birliklerinin meşru savunması sonucunda çıktığını belirtti.

FARC Komutanı Pablo Catatumbo yaptığı açıklamada olayın planlı bir saldırı olmadığını ve ordu güçleri ile gerillalar arasında yaşanan bir çatışma olduğunu ve gerillaların meşru savunma prensipleri çerçevesinde hareket ettiğini söyledi.

Barış görüşmeleri için Havana’da bulunan Catatumbo, çatışma nedeniyle hükümeti açık bir şekilde suçladı.

Catatumbo, alandaki ordu güçlerinin gerilla birliklerini kuşatmaya almak için hareket geçtiğini ve bu nedenle gerillaların meşru savunma çerçevesinde çatışmaya girdiklerini ifade etti.

Son dört aydan bu yana aynı bölgede Kolombiya ordusunun benzeri hareketliliklerinin bulunduğunu da anlatan Catatumbo, geçtiğimiz gün yaşanan çatışmanın da bu nedenle çıktığını ifade etti.

Devlet Başkanı Santos’un FARC’a yönelik bombardımanların yeniden başlaması yönündeki kararını geri alması çağrısında bulunan Catatumbo, “yeniden bombalamaya başlamak çözüm değil. Savaş başladığı günden bu yana Kolombiya’yı bombalıyorlar ve elde ettikleri tek şey ölü sayısını arttırmak” dedi.

HÜKÜMET FARC’IN SORUMLULUĞU KONUSUNDA ISRARLI

Öte yandan Bogota hükümeti ise FARC’ın ordu güçlerine saldırdığı konusunda ısrarlı. Kolombiya Adalet Bakanı Eduardo Montealegre ise yaptığı açıklamada FARC’ın olaydaki sorumluluğunun yüzde 100 olduğunu, orduya bağlı askerlerin dinlenmeye çekildiği sırada üs bölgesine gerillalar tarafından baskın yapıldığını belirtti.

Kolombiya televizyonları da olay yerinde inceleme yapan ve askerlerin gerilla baskınına karşılık vermediğini öne süren adli tıp uzmanlarıyla yayın yapıyor.

Kolombiya’da FARC geçtiğimiz Aralık ayında tek taraflı ateşkes ilan etmiş ancak hükümet barış görüşmeleri sonuçlanmadan ateşkes ilan etmeyeceğini duyurmuştu.

Uzmanlar son yaşanan ve 11 askerin ölümü 20’sinin de yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmanın FARC ile ilerleme sağlanan barış görüşmelerine ciddi bir darbe vurduğunu ifade ediyor.

Dünyadaki en uzun süren iç savaş konumundaki Kolombiya’da FARC gerillaları ile ordu güçleri arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti.