Fars-Arap gerilimi tırmanıyor: Karpuzlar da mağdur oldu

İran rejimi ile Arap dünyası arasında derinleşen siyasi gerginlik, karpuzlara da yansıdı. İran'da Körfez Arap ülkelerine ihraç edilen karpuzların kasıtlı bir şekilde zehirlendiği iddia edildi.

İran rejimi ile Arap dünyası arasında derinleşen siyasi gerginlik, karpuzlara da yansıdı.  İran'da Körfez Arap ülkelerine ihraç edilen karpuzların kasıtlı bir şekilde zehirlendiği iddia edildi.

Karpuzların zehirlendiği iddiası, başta Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'te olmak üzere bölgenin sosyal ağları üzerinde geniş yankı buldu.

İnternet kullanıcıları fotoğrafları yayınladı, bazıları bu karpuzların satın alınmamasını istedi. Gerekçe ise kapuz kabuğundaki "şüpheli" delikler.

İddia sahiplerine göre bu deliklerden karpuzlara zehir enjekte edildi.  Bir kaç gün sonra, birçok Körfez ülkesi resmi açıklamalarla söylentileri yalanladı.

Katar'da bir çok şikayet üzerine yetkililer İran karpuzlarını piyasadan çekti ve incelenmesini istedi. Ancak karpuzlarda ne biolojik ne de kimyasal bir ürüne rastlanmadı. Sağlık açısından tehlikeli bir durum yoktu.

Yapılan yorumlara bakılırsa, bu söylentiler Arap dünyasının İran'ı politikaları karşısındaki güvensizlikten kaynaklanıyor. 

Özellikle Yemen krizi bu güvensizliği arttırdı. Başını Suudilerin çektiği Arap Koalisyonu, 26 Mart'tan bu yana Yemen'de Şii Husileri bombalıyor. Suudiler İran'ın bölgedeki etkisinin artmasından endişe ediyor.

İran resmi haber ajansı karpuz konusunun boyutlanmasının, İran ürünleri ve mallarına kısıtlama getirme amacını taşıdığını iddia etti.

Kuveyt Savcı Yardımcısı Hamdan Alazimi, karpuz konusunu daha ileri götürerek hükümetin hızlı tedbir almasını istedi. Alazimi, İran ürünlerinin boykot edilmesini ve İran ile ilişkilerin kesilmesini de talep etti.

Suudi Arabistan'da El Hayat gazetesinin bir makale yazarı da, ateşe körükle gitmekten geri durmadı. El Hayat'a göre öfkeli halkın tepkisi, her iki taraf arasındaki son güven duvarını da yıktı.