Fas'tan Batı Sahra'ya karşılık İsrail ile normalleşme kararı

ABD'nin Batı Sahra'da Fas egemenliğini tanıması ardından, Fas yönetimi de İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, FAS'ın İsrail ile ilişkilerinin normalleştireceğini açıkladı.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Trump, "bugün başka bir tarihi ilerleme" yaşandığını belirtti.

Trump, "İki büyük dostumuz, İsrail ve Fas Krallığı diplomatik ilişkilerinin tamamen normalleştirmeyi kabul etti. Ortadoğu için ileriye doğru büyük bir adım" dedi.

Fas hükümeti de İsrail ile yeniden ilişki kurma kararını doğruladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyau, "tarihi" diyerek anlaşmayı selamladı ve yakın zamanda iki ülke arasında "doğrudan uçuşların" başlayacağını belirtti.

Fas ile İsrail 1990'lı yıllarda da Rabat ve Tel Aviv'de bağlantı büroları kurmuş ve 2000'li yılların başında kapatmıştı.

Fas'tan önce ABD'nin girişimiyle Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı almıştı.

Benzer şekilde Sudan hükümeti de ilişkilerin normalleştirilmesine prensipte onay verdi.

Fas'ın kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanıma kararı ardından geldi. Trump, "Fas, ABD'yi 1777'de tanıdı. Bu nedenle, Batı Sahra üzerindeki egemenliğin tanımak uygundur" dedi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump'ın kararına rağmen Batı Sahra konusundaki tutumlarının değişmediğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı olarak bir çözüm bulmanın halen mümkün olduğunu belirtti.