FDA kan bağışı yasağının esnetilmesini istedi

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) eşcinsellere yönelik kan bağışı yasağının esnetilmesi gündemde.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) eşcinsellere yönelik kan bağışı yasağının esnetilmesi gündemde.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından açıklamada, eşcinsel bireylerin ömür boyu kan bağışı yapmasını yasaklayan kanunun esnetilmesi istendi. FDA, bunun yerine eşcinsel bireylerin kan bağışı yapmadan önceki bir yıllık sürede ‘cinsel temasa girmemiş olmaları’ şartının getirilmesini talep etti.

Açıklamada, ömür boyu kan bağışı yasağının meydana getirdiği ayrımcılığa dikkat çekildi.

ABD’de 1983 yılında AIDS virüsünün yaygınlaşmaya başladığı bir ortamda eşcinsel erkeklere kan bağışı yapma yasağı getirilmişti. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan eşcinsel erkeklere yönelik bu yasak, son aylarda özellikle STK’lar ve bazı Kongre üyelerinin girişimleriyle gündemin ilk sıralarına yerleşmişti.

Kan bağışı, eşcinsel veya bi-seksüel erkeklerin yanı sıra kişilerle cinsel münasebette bulunmuş kadınlar, uyuşturucu kullanıcıları ve hayat kadınları için de geçerli.

Yasağa karşı gelenler, ömür boyu yasak yerine, ortalama bir yıllık bir ‘cinsel münasebetten kaçınma’ sürecinden sonra kan bağışı yapılabilmesini istiyorlar. Bu süre, cinsel tercih veya uyuşturucu kullanımından dolayı bulaşması olası hastalıkların kanda gelişmesi için gerekli sürecin çok çok üstünde. Böylelikle, bu gruplardan kişilerin ayrımcılığa maruz kalmaması ve bağış yapılan kan miktarlarının arttırılması hedefleniyor.