Finlandiya rezervistleri Rusya’dan dolayı mı çağırdı?

Finlandiya'da Savunma Bakanlığı tarafından ülkedeki 900 bin kadar rezerviste (yedek asker) gönderilen yazıda, kriz halinde yapılması istenenlere dair bilgilendirme yapıldı.

Finlandiya medyası ile Newsweek dergisinde yer alan habere göre, bakanlığın gönderdiği yazıda, yaşları 20 ile 60 arasında değişen tüm erkeklerden kişisel bilgilerini orduya iletmeleri isteniyor.

Medyadaki haberlerde, Savunma Bakanlığı’nın rezervistlere gönderdiği yazının Rusya’dan gelebilecek tehditlerle alakalı olduğu iddia ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Bakanı Carl Haglund ise, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Rezervistlere yaptıkları çağrının Rusya ile Ukrayna krizi sonrası gerilen ilişkilerle bağı olmadığına vurgu yapan Haglund, “Rusya’ya böylesi bir sinyal göndermeyi de istemeyiz” dedi.

Savunma Bakanı’nın açıklamalarına rağmen, Rusya ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin tarihine bakıldığında tersi bir durum ortaya çıkabiliyor. Son olarak geçtiğimiz yıl Washington Post’a konuşan Devlet Başkanı Sauli Niinistö, “Rusya’yla uzun bir tarihimiz var ve bu her zaman barışçıl olmadı. Bu nedenle de, Rusların ne yaptığını gözlemlememiz ve bunun üzerine düşünmemiz şaşırtıcı değildir” demişti.

Geçtiğimiz Salı günü Fin ordusu tarafından Helsinki açıklarında deniz altındaki bazı ‘objeler’ uyarı amaçlı bombalanmıştı. Donanmadan yapılan açıklamada, Pazartesi ve Salı günleri görülen su altı objelere uyarı bombaları atıldığı bildirilmişti.

Finlandiya ile Rusya arasındaki sınırlar toplamda bin 340 kilometreyi buluyor. Finlandiya hükümeti, geçtiğimiz yıl birçok defalar Rus ordusunun sınır bölgelerindeki hareketlenmelerine yönelik ‘endişelerini’ dile getirmişti.