Fransa’da 17 yaşındaki gençlerin yarısı uyuşturucu kullandı

Fransa’da gençler arasındaki içki ve uyuşturucu madde bağımlılığında ciddi artış yaşanıyor. 17 yaşındaki gençlerin yarısına yakını haşhaş yada esrar kullandığını beyan ediyor.

Fransa’da gençler arasındaki içki ve uyuşturucu madde bağımlılığında ciddi artış yaşanıyor. 17 yaşındaki gençlerin yarısına yakını haşhaş yada esrar kullandığını beyan ediyor.

Fransa Uyuşturucu ve Zehirli Maddeler Gözlemevi (OFDT) tarafından Mart 2014’te gençlerle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı.

OFDT’nin 17 yaşındaki 26 bin 351 genç ile yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, ergenlik yaşlarında uyuşturucu kullanımı giderek artıyor. Buna göre, 17 yaşındaki gençlerin yüzde 47,8’i en az bir kez haşhaş kullandığını beyan ederken, yüzde 68,4’ü ise sigara içtiğini söyledi.

17 yaşından önce alkol tüketmişlerin oranı ise yüzde 89 olurken, ayda en az 10 kere içki içenlerin oranı yüzde 12,3’leri buldu. 

Sigara içimi özellikle ergen yaştaki genç kızlarda artış gösterdi. 17 yaşındaki erkek gençlerin yüzde 33’ü günlük olarak sigara içtiğini beyan ederken, bu oran kızlarda yüzde 31,9 oldu. Her iki grupta da sigara içenlerin oranının 2011 yılına oranla yüzde 0,3 ile yüzde 1,7 oranında arttığı görüldü.

2011 yılına oranla en fazla artış ise haşhaş veya esrar gibi uyuşuturucu kullanımında kaydedildi. Bu uyuşturucuların gençler arasındaki kullanım oranı 2011’de yüzde 41,5’ten yüzde 47,8’e yükseldi. Araştırmanını yapıldığı dönemden bir önceki ayda bu uyuşturucuları kullandığını beyan eden gençlerin oranı yüzde 22,4’ten yüzde 25,5’e çıktı.

Ayda en az 10 kez haşhaş ya da esrar kullandığını beyan edenlerin oranı yüzde 6,5’ten yüzde 9,2’ye, tümüyle bağımlı olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 5,3’ten yüzde 8’e kadar yükseldi.

Raporu yayınlayan OFDT Genel Direktörü François Beck, sigara ve alkol kullanımındaki artışın aşırı olmadığına değinirken, uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekti. Fransa’da son yıllarda yetişkinlerde görülen uyuşturucu kullanımındaki artışın 17 yaş gençlerde de benzer düzeyde arttığını hatırlatan Beck, özellikle genç kızlar arasındaki kullanımın ciddi artış gösterdiğini vurguladı.