Fransa’da ‘Doğu Hristiyanları’ ibaresine izin çıktı

DAİŞ çetelerinin katliamlarına maruz kalan Irak ve Suriye Hristiyanlarıyla dayanışma amacıyla Fransa’da düzenlenecek konserin afişlerine nihayet izin çıktı.

DAİŞ çetelerinin katliamlarına maruz kalan Irak ve Suriye Hristiyanlarıyla dayanışma amacıyla Fransa’da düzenlenecek konserin afişlerine nihayet izin çıktı. Paris bölgesi ulaşım işletmesi RATP, günler süren inadından vazgeçerek ‘Doğu Hristiyanları Yararına’ ibaresine izin vermek zorunda kaldı.

Fransa’da Les Prêtres adlı Hristiyan ilahilerini seslendiren grubun konserinin afişlerine yönelik tartışmalar nihayet son buldu. Paris Bölgesi Ulaşım İşletmesi (RATP), L’Oeuvre d’Orient adlı derneğin düzenlediği konserin afişlerini ‘Doğu Hristiyanları Yararına’ ibaresini taşıdığı ve laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddediyordu.

RATP’nin afişlere izin vermemesi nedeniyle Tehlike Altındaki Doğu Hristiyanları Koordinasyonu (Chredo) adlı kuruluş Paris Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu. Konunun medyada günlerce dillendirilmesi ve hem sağ hem de soldan birçok partinin sahip çıkmasıyla RATP geri adım attı.

Yapılan görüşmeler sonrasında RATP yönetimi konser afişlerinin olduğu gibi asılmasına müsade etmek zorunda kaldı. Konserin organizasyonunu üstlenen din adamları tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, RATP Genel Müdürü Pierre Mongin’in afişlerin olduğu gibi asılmasına izin verdiğini duyurdular.

Les Prêtres Amen adlı ilahi grubu bu hafta içinde Pau, Montpeiller ve Marsilya kentlerinde konser verecekler. Grubun afiş yasağına konu olan Paris konseri ise 14 Haziran’da Paris’te düzenlenecek.