Fransa’da eşcinsellere kan bağışı yasağı kaldırılsın isteniyor

Fransa’da eşcinsellerin kan bağışı yapmasına yönelik 32 yıldan bu yana yürürlükte olan yasak yeniden gündemde.

Fransa’da eşcinsellerin kan bağışı yapmasına yönelik 32 yıldan bu yana yürürlükte olan yasak yeniden gündemde. Ulusal Meclis yasağa karşı bir değişiklik önergesi kabul ederken, bir genelgeye dayanması nedeniyle eşcinsellerin kan bağışına henüz izin vermiyor.

Muhalefetteki Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) milletvekili Arnaud Richard tarafından sunulan önergede, eşcinsellere yönelik kan bağışı yapma yasağının kaldırılması talep ediliyor. Ulusal Meclis’te yapılan oylamaya katılan tüm milletvekilleri, ‘hiç kimsenin cinsel eğilimlerinden ötürü kan bağışı yapması engellenemez’ ifadesi yer alan değişiklik önergesine ‘evet’ oyu verdi.

Ancak Ulusal Meclis’te kabul edilen önergenin şimdilik hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Eşcinseller, 1983 yılında yayınlanan bir genelge uyarınca kan bağışı yapamıyorlar ve bu kuralın yasada yapılan değişiklikle aşılması hukuken mümkün değil..

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin Sağlık Bakanı Marisol Touraine, mecliste yapılan oylamaya destek verdiğini söylerken, hükümetin hedefinin ‘cinsel eğilimlerle bağlantılı ayrımcılıkların ve başka kriterler dayatılmasının’ önlenmesi taraftarı olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanı’na  hafta içinde Ulusal Etik Danışma Komitesi (CCNE) tarafından bir rapor sunulmuştu. Raporda, eşcinsellerin kan bağışından tümüyle dışlanması yerine diğer bazı ülkelerde olduğu gibi 12 aylık bir rezerv süresi uygulanması talep edilmişti.

CCNE, konuya ilişkin geniş kapsamlı tartışmalar yürütülmesi ve yeni araştırmalar yapılması gerektiğini ve bu süre içerisinde mevcut yasağın olduğu gibi kalmasından yana da görüş bildirmişti.

Fransa’daki birçok tıbbi kuruluş eşcinsel ilişkiye girmiş kişilerin kan bağışı yapabilmesine karşı çıkıyor. AIDS hastalığına yakalanma riskinin eşcinsellerde daha yüksek olmasını gerekçe gösteren tıbbi otoriteler, kan bağışına da karşı çıkıyorlar.

Eşcinsellerin de kan bağışı yapabilmesini talep eden yüz binlerce kişi sosyal medya üzerinden geliştirilen ‘kan bağışı herkes için’ adlı kampanyaya destek vermişti.