Fransa’da işsiz ordusu büyümeye devam ediyor

PS’in 3 yıldır iktidarda olduğu Fransa’da hükümet politikaları işsizliğe karşı çaresiz. İşsiz sayısı en az 26 bin kişi daha artarak tarihi bir rekor daha kırarken, hükümet devlet destekli iş sözleşmeleriyle soruna ‘çözüm’ bulmaya çalışıyor.

Sosyalist Parti (PS)’nin 3 yıldır iktidarda olduğu Fransa’da hükümet politikaları işsizliğe karşı çaresiz. İşsiz sayısı en az 26 bin kişi daha artarak tarihi bir rekor daha kırarken, hükümet devlet destekli iş sözleşmeleriyle soruna ‘çözüm’ bulmaya çalışıyor.

İş ve İşçi Bulma Kurumu (Pole Emploi) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında Fransa’da tümüyle işsiz olan bireylerin sayısı 26 bin 200 kişi artış göstererek, 3 milyon 536 bine yükseldi. Denizaşırı bölgelerdeki işsizlerin de dahil edilmesiyle işsiz sayısı 3 milyon 795 bin oldu. A kategorisi olarak da adlandırılan bu gruptaki artış Mart ayına göre yüzde 0,7, bir yıl öncesine oranla ise yüzde 5,1 artış gösterdi.

Haftalık 35 saatin altında çalışan işsizlerin içerisinde olduğu B ve C kategorilerinin de dahil edilmesiyyle işsiz sayısı 54 bin artışla 5 milyon 344 bini aştı. Denizaşırı bölgelerle birlikte A, B ve C kategorilerindeki işsiz sayısı 5 milyon 645 bine yükseldi.

DEVLET DESTEKLİ SÖZLEŞMELER ‘ÇÖZÜM’ OLACAK

2008 yılından bu yana bazı istisnalar hariç sürekli artan işsiz sayısı, François Hollande’ın cumhurbaşkanı seçildiği 2012 yılından sonraki Sosyalist Parti politikalarıyla aşılamadı.

İşsiz sayısının son olarak Ocak ayında kısmen gerilemesine rağmen tekrar artmasıyla birlikte hükümetten acil çözüm önerisi geldi. Çalışma Bakanı François Rebsamen, prim giderlerinin önemli bir kısmının devlet tarafından karşılanan sözleşmelerin sayısının arttırılacağını duyurdu. Buna göre, bu yıl içinde 100 bin ek sözleşme imzalanacak.

Uzmanlar, Sosyalist Parti hükümetinin şirketlerin prim giderlerini düşürmeye yönelik politikalarının sonuçlarının 2016 yılı ortalarından itibaren alınabileceğini tahmin ediyorlar. Ekonomik büyüme oranı yüzde 1’in altında olan Fransa’da büyümenin 1,5 puana ulaşması halinde işsizliğin düşeceği yorumları yapılıyor.