Fransa'da istihbarat yasasına tepki

Fransız hükümetinin istihbarat yasa tasarısının parlamentoya sunulduğu sırada yüzlerce kişi, parlamento yanında protesto gösterisinde bulundu.

Fransız hükümetinin istihbarat yasa tasarısının parlamentoya sunulduğu sırada yüzlerce kişi, parlamento yanında protesto gösterisinde bulundu.

Çok sayıda sivil toplum aktörünün tepki gösterdiği yasa tasarısının sunumu Pazartesi günü Başbakan Manuel Valls tarafından parlamentoda sunumu yapıldı.

Bu sırada yüzlerce kişi parlamento yanında protesto gösterisinde bulundu. Bunlar arasında Anonymous maskeli eylemciler vardı.

Eylemciler istihbarat yasası ile toplumun bir bütün olarak gözetime tabi tutulacağı tepkisinde bulunuyor.

Eylemi bünyesinde çok sayıda derneği toplayan Dijital ve Özgürlükler Gözlemevi düzenledi. Yargıçlar Sendikası da eylemdeki yerini aldı.

İnsan Hakları Ligi, istihbarat yasası için "özgürlük düşmanı yasa" dedi.

Sol Parti'den Raquel Garrido, terörizmle mücadelenin yaygınlaştırılmış gözetim tedbirlerinin geçirilmesi için kullanıldığı tepkisinde bulundu.

HÜKÜMETE GÖRE 'GEREKLİ', STÖ'LERE GÖRE 'TEHLİKELİ'

Hükümetin istihbarat yasası resmi olarak 19 Mart'ta yayınlandı. Kimine göre gerekli ve dengeli olan yasa tasarısı, insan hakları savunucu ve sendikalara göre "tehlikeli" ve "özgürlük düşmanı".

Yasa ile başta dijital alan olmak üzere istihbarat servislerinin olanaklarını modernizasyonu öngörülüyor. Hükümet, Ocak ayında Charlie Hebdo'ya yönelik saldırılar ardından bunun adli mekanizmayı güçlendiren ek bir aşama olduğunu söylüyor.

Yasa tasarısı sadece terörizmle mücadele ile sınırlı değil, aynı zamanda organize suçlar, dış politikadaki temel çıkarlar veya "ekonomik ya da bilimsel çıkarlara" ilişkin önlemler de içeriyor.

Yasa projesi ile bugüne kadar yasadışı olan istihbarat faaliyetleri yasallaştırılmak isteniyor. Bu şekilde, istihbarat elemanlarına daha güçlü bir koruma sağlanmış olacak.

Yasa tasarısı gözetim olanaklarının güçlendirilmesi için birçok aracın devreye konulmasını öneriyor.

İstihbarat servisleri terörist olduğundan şüphe edilen bir kişiyi casuslamak için, doğrudan operatör ağlarına giriş yaparak söz konusu kişiye ilişkin verileri alabilecek. Telefon operatörleri, Facebook gibi internet hizmetleri veya domain sağlayıcıları bu kapsama giriyor.

İstihbarat servisleri, belirli bir kişi olmasa bile risk içeren davranışları otomatik olarak tespit etmek için internet sağlayıcılarına "kara kutu" yerleştirebilecek. Bu sayede, bazı bilgisayarların arkasında terörist bulmak iddiasıyla tüm internet trafiği elekten geçirilecek.

Quadrature du Net, İnsan Hakları Ligi, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler, "özgürlük düşmanı proje" olarak tanımladıkları bu tasarı ile "kitlesel gözetim" yolunun açılacağı tepkisinde bulunuyor.

Parlamentodaki tartışmalar Perşembe gününe kadar devam edecek. 5 Mayıs'ta önce milletvekilleri tarafından oylanacak olan tasarı, aynı ayın sonunda Senato'ya gidecek.