Fransa’da yüz binler kemer sıkma politikalarına karşı sokaklardaydı

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı düzenlenen eylem gününe yüzbinlerce çalışan katıldı.

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı düzenlenen eylem gününe yüzbinlerce çalışan katıldı.

CGT, FSU, FO ve Solidaires adlı sendikaların çağrısıyla dün öğleden itibaren başlayan eylemler kapsamında en az 80 kentte gösteriler düzenlendi. CGT sendikasına göre, başkent Paris’teki eyleme yaklaşık 120 bin kişi katılırken, ülke genelinde toplam 300 bin kişi sokaklara çıktı.

Sendikalara göre, hükümetin politikalarına karşı eylemlere Marsilya’da 45 bin, Bordeaux’da 10 bin, Toulouse’da 8 bin kişi katılırken, onlarca büyük kentte de eylemler düzenlendi.

Çalışanların greve gitmesi nedeniyle birçok turistik mekan da kapalı kaldı. Başkent Paris’teki Louvre Müzesi’nin kapıları saat 12’den itibaren açılırken, Eyfel Kulesi çalışanlarının grevde olması nedeniyle saat 18’e kadar kapalı kaldı.

Kemer sıkma politikalarına karşı eylem gününe öğretmenlerin de katılım gösterdiği görüldü. Fransa Eğitim Bakanlığı’na göre, ilk ve orta öğrenimdeki öğretmenlerin yüzde 10 kadarı greve giderken, sendikalar bu oranın yüzde 25 civarında olduğunu savundular.

SNUipp-FSU adlı eğitim sendikasına göre, başkent Paris’teki ilk öğretim kurumlarında greve gitme oranı yüzde 50’yi bulurken, Creuse, Cantal, Puy-de-Dome, Var, Cote-d’or ve Val-de-Marne gibi illerde katılım oranı yüzde 40’ın üzerinde gerçekleşti.