Fransa silah ihracatı hedefini Ortadoğu ile tutturacak

Ortadoğu’da Katar-Suudi eksenli politikalara desteğiyle dikkat çeken Fransa, son yıllardaki politikalarının ‘meyvelerini topluyor’ ve ABD’den sonraki en büyük silah ihracatçısı olmaya doğru koşuyor.

Ortadoğu’da Katar-Suudi eksenli politikalara desteğiyle dikkat çeken Fransa, son yıllardaki politikalarının ‘meyvelerini topluyor’ ve ABD’den sonraki en büyük silah ihracatçısı olmaya doğru koşuyor. Katar yönetimi Fransa’dan 24 adet Rafale tipi savaş uçaklarından alacak.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan (Elysée) yapılan açıklamada Katar yönetimi ile yapılan müzakereler sonucunda savaş uçakları konusunda uzlaşıldığı bildirildi. 24 adet Rafale savaş uçağına ilişkin siparişin Cumhurbaşkanı François Hollande’a bizzat Katar emiri Şeyh Tamim bin Hamid el Tani tarafından iletildiği belirtildiği açıklamada, resmi anlaşmanın 4 Mayıs’ta imzalanacağı bilgisine de yer verildi.

Satış anlaşması kapsamında Katarlı 36 pilotun eğitimi de Fransa tarafından üstlenirken, anlaşma kapsamındaki satışların toplamı ise 6,3 milyar euro olacak.

24 adet uçağın ilk teslim tarihi olarak 2018 yılı öngörülürken, üretici firmanın son 3 aydaki satışlardan kaynaklı siparişleri yetiştirmek için Fransız ordusunun siparişlerini geciktirmesi gerekecek. Fransız hava kuvvetleri, Merignac’da üretilen Rafale uçaklarından ayda bir adet sipariş ediyor.

Ancak son aylardaki satışlar nedeniyle üretici firmanın zorlanması bekleniyor. Son olarak Mısırla Şubat ayında 24, Hindistan ile ise geçtiğimiz ay içinde 36 adet Rafale satışı konusunda uzlaşılmıştı.

Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, 2015 yılında toplamda 15 milyar euro askeri malzeme satışı yaparak, ABD’den sonra ikinci en büyük silah ihracatçısı olmak istediklerini söylemişti. Fransa’nın bu yılın ilk 4 ayında netleştirdiği satışların toplam değerinin 12 milyar euroyu bulduğu bildiriliyor.