Fransız askerler çocuklara tecavüzle suçlanıyor

Birleşmiş Milletler'in Fransız askerlerin Orta Afrika'da çocuklara yönelik cinsel istismarlarına yönelik iç raporu basına sızdı.

Birleşmiş Milletler'in Fransız askerlerin Orta Afrika'da çocuklara yönelik cinsel istismarlarına yönelik iç raporu basına sızdı.

İngiliz The Guardian gazetesi, raporun Fransız makamlara iletildiğini bildirdi. Bu haber Fransız medyasında da geniş yer buldu.

Gizli raporu sızdırmakla suçlanan BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği'nin alandaki operasyon müdürü Anders Kompass'ın görevi askıya alındı.

İngiliz gazetesinin ulaştığı soruşturma raporunda, Orta Afrika'da evlerinden kaçanlar için kurulan bir merkezde çocuklara yönelik cinsel suistimallere yer verildiği belirtiliyor.

Bangui kentindeki M'Poko havaalanı içerisinde kurulan merkezdeki suistimaller, Aralık 2013 ile Haziran 2014 arasındaki dönemi kapsıyor.

Raporda BM soruşturmacılarının olay yerinde topladığı genç erkek çocukların tanıklıkları yer alıyor.

Çocuklar, Fransız askerler tarafından yiyecek veya para karşılığında tecavüze et istismara maruz kaldıklarını söylüyor. 

Çocuklardan birinin henüz 9 yaşında olduğu belirtiliyor.

Bu çocuk, yiyecek bir şeyler bulmak umuduyla gittiği bir kontrol noktasında iki askerin cinsel saldırısına maruz kaldığını anlatıyor.

Mağdurlar, yaşadıklarının ağır şokunu yaşamasına rağmen, bazı tecavüzcülerin tasvirini yapabilmişler.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan üst düzey bir BM yetkilisi, tümü Fransız olan 16 askeri bu olayla ilgili olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2014 baharında Fransız askerler tarafından çocuklara yönelik ağır cinsel sömürü ve istismar suçlamalarını soruşturduklarını doğruladı.

Reuters'a açıklamada bulunan Fransız Adalet Bakanlığı Paris savcılığının BM raporunu gördükten sonra 31 Temmuz 2014'te, ön bir soruşturma başlattığını söyledi.  Bakanlık, başka yorumda bulunmadı.

Fransız Savunma Bakanlığı ise, Fransız ordusunun gerçeklerin ortaya çıkması için tüm tedbirleri aldığını ve almaya devam edeceğini savundu.

Bakanlık, olayların ortaya çıkması halinde bunun sorumlularına karşı en sert yaptırımların uygulanacağın belirti.

Fransa, Birlemiş Milletler'in onayı ile Orta Afrika'da güvenliği sağlamak adına Aralık 2013'te 2 bin asker göndermişti.

Bu operasyon ile, Hıristiyanları hedef alan Seleka isyanı ile, Müslümanlara saldıran anti-bakala milislerinin sivillere yönelik katliamlarına son verilmesi amaçlanıyordu.