Fukuşima'da sızan radyasyon Kanada kıyılarında

Japonya'da 2011 yılındaki Fukuşima nükleer faciasında sızan radyasyon Kanada kıyılarına ulaştı.

Japonya'da 2011 yılındaki Fukuşima nükleer faciasında sızan radyasyon Kanada kıyılarına ulaştı.

ABD merkezli bağımsız deniz araştırma kurumu The Woods Hole Oceanographic Institution'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, insan sağlığı için tehdit oluşturmayacak bir seviyede radyasyonun Kanada kıyılarında bulunduğunu ifade edildi.

Japonya kıyılarında sızan radyasyon ilk kez Kuzey Amerika kıyılarına ulaşmış oldu. Yetkililer Kanada'nın Vancouver adası açıklarında 134 ile 137 sezyum oranında radyasyona rastlandığını bildirdiler.

Bu oranın insan sağlığı için tehlike arz etmediğini ifade eden uzmanlar, Vancouver sahillerinde bir yıl boyunca her gün denize girmenin bir diş röntgeni çektirme esnasında maruz kalınan radyasyon oranına denk olacağını belirtiyorlar.

The Woods Hole Oceanographic Institution başkanı, kısa zaman içerisinde ABD'nin Washington'dan Kaliforniya'ya kadar uzanan batı kıyılarında da düşük seviyeli radyasyon görülebileceği uyarısında bulundu.

2011 yılında Fukuşima faciası sonrasında yapılan testlerde Japonya kıyılarında 1 metre küp deniz suyunda 50 milyon becquerel radyoaktif maddeye rastlanıyordu.

Salı günü Kanada sahillerinde 1 metreküp deniz suyunda 1.4 bequerel radyasyona rastlanıyor.

2011 yılında yaşanan deprem ve depreme bağlı oluşan tsunami sonrasında Fukuşima nükleer santralinde patlamalar ve sonrasında 3 reaktörde kısmi erimeler meydana gelmişti. 160 bin kişi bölgeden tahliye edilirken, havaya, toprağa ve suya büyük oranda radyasyon sızdı. Fukuşima nükleer faciası 1986 yılında yaşanan Çernobil Nükleer Faciasından sonra dünyanın gördüğü ikinci büyük nükleer facia olarak tarihe geçti.