‘Gıda israfı üretim ve tüketim sistemindeki krizin işareti’

Fransa’da yayınlanan bir rapor ülkedeki gıda israfının ‘alarm verici’ bir seviyeye yükseldiğini gösteriyor.

Fransa’da yayınlanan bir rapor ülkedeki gıda israfının ‘alarm verici’ bir seviyeye yükseldiğini gösteriyor. Üretilen gıdaların üçte birinin çöpe gittiği ülkede mağazaların henüz kullanılabilir gıdaları imha etmek yerine yoksullarla dayanışma halindeki derneklere bağışlaması tartışılıyor.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekili Guillaume Garot tarafından hazırlanan rapora göre, Fransa’da yıllık kişi başına 20 ile 30 kilogram arasında gıda maddesi çöpe atılıyor. Üretilen gıdaların üçte birine denk gelen gıda israfında ambalajlı ürünler dikkat çekiyor. Kişi başına yıllık 7 kilogram ambalajlanmış gıda çöpe gidiyor.

Rapora göre, Fransa’nın gıda israfının yol açtığı toplam zarar yıllık 12 ile 20 milyar euro arasında seyrediyor. Raporu hazırlayan Guillaume Garot, bunun Fransa’daki ‘üretim ve tüketim sistemindeki krizin işareti olduğunu’ vurguladı.

ÜRETİCİLER, SATICILAR VE TÜKETİCİLERE GÖREV DÜŞÜYOR

Gıda israfının önüne geçmek için önerilerin de yer aldığı raporda, üreticiler, satıcılar ve tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar olduğu vurgulandı. Buna göre Fransa’daki gıda ürünlerinin ambalajlarında yer alan ‘tercihen ... tarihinden önce tüketiniz’ ibaresinin yerine, ‘... tarihinden önce daha iyi olur’ ibaresi öneriliyor.

Raporda üreticilerin tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun ebatlarda ambalaj ve porsiyonlarda üretim yapmalarının faydasına dikkat çekildi.

Özellikle restoranlarda ayyuka çıkan gıda israfına karşı ise Anglo-sakson ülkelerde yaygın olan ve ‘doggy bag’ olarak adlandırılan sistemin benimsenmesi öneriliyor. Bu ülkelerde, restoranda yemeğini tümüyle tüketmeyen müşteriler, kalan yemeklerini paketleterek eve götürmeyi tercih ediyorlar.

‘MAĞAZALAR TÜKETİLEBİLİR GIDALARI ÇÖPE ATMAK YERİNE BAĞIŞLASIN’

Raporun en dikkat çeken önerisi ise orta ve büyük çaptaki mağazalara ilişkin. Henüz tümüyle bozulmamış gıdaların çöpe atılarak ilaçlanmasını yasaklamayı öneren raporda, mağazalarda ‘israf karşıtı reyonlar’ oluşturulmasına vurgu yapılıyor. Bu reyonlarda sadece son tüketim tarihi yaklaşan ürünlere yer verilecek.

Büyük gıda mağazalarının yıllık 750 bin ton gıdayı israf ettiğine yer verilen raporda, yoksullara yardım amaçlı derneklere gıda bağışının da zorunlu olması isteniyor. Raporda, henüz son tüketim tarihi olan, ancak satılamayan gıdaların yardım derneklerine bağışlanması zorunluluğu getirilmesi fikri benimsendi.