Gine'de protesto eylemleri

Gine Cumhuriyeti'nin başkenti Konakri'de, güvenlik sorunlarına karşı muhalefetin çağrısı üzerine protesto gösterileri gerçekleşti. Polis göstericilere ateş açtı.

Gine Cumhuriyeti'nin başkenti Konakri'de, güvenlik sorunlarına karşı muhalefetin çağrısı üzerine protesto gösterileri gerçekleşti. Polis göstericilere ateş açtı.

Muhalefetin bir sözcüsünün saldırıya uğraması ardından, başkent Konakri'nin tüm komünlerinde eyleme gidildi.

Kentin temel yolları kapatıldı. İşyerleri kepenk indirdi. Ulaşım yavaşladı. Güvenlik güçleri Hamdallaye mahallesinde gençlerin üzerine ateş açtı. Bu müdahalede üç genç yaralandı.

Gün içinde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Cumhuriyetçi Güçler Birliği, saat 10.00 itibariyle kendi cephelerinde dört yaralının olduğunu ve 5 gözaltının yaşandığını bildirdi. Parti binasına da gaz bombaları atıldığı bilgisi verildi.

Eylemlerin organizatörlerinden Cellou Dalein, özellikle Matam mahallesinde göstericilere "vahşi bir baskıyla" karşı karşıya kaldığını söyledi.

Dalein, "Her zaman olduğu gibi yine alanda vahşi bir baskı var. Güvenlik güçleri bir genci karnından vurdu" dedi.

Konakri Valisi Soriba Sorel, muhalefeti tehdit etti. Sorel, herkesi yasaya uymaya çağırırken, "Ne kadar yasaya saygı gösterirseniz, o kadar size saygı göstereceğiz. Ne kadar yasayı hiçe sayarsak, yasa tüm sertliği ile kendisini gösterecek" dedi.

Protestocu gruplar Cumhurbaşkanı Alpha Condé karşıtı sloganlar atarken, kent merkezinde Cumhurbaşkanı yanlısı karşı bir gösteri de gerçekleştiği bildirildi.

Kalum mahallesinda sokaklara çıkan kadınların sayısının erkeklerden çok olduğu görüldü. Eylemciler "Adaletsizlik ve güvenliksizliğe hayır" yazılı pankartlar açtı.