Güneydoğu Asya’daki mülteci dramı devam ediyor

Güneydoğu Asya’da okyanus sularında yaşam mücadelesi veren mültecilerin dramı devam ediyor.

Güneydoğu Asya’da okyanus sularında yaşam mücadelesi veren mültecilerin dramı devam ediyor. Dün yüzlerce mülteci balıkçılar tarafından kurtarılırken, en az 100 kadar mültecinin ise yiyecek maddesi için çıkan kavgalarda yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Önemli bir kısmı Burma’da yaşadıkları baskılardan kaçan Rohingya halkına mensup kişiler ile Bangladeş vatandaşlarından oluşan mültecilerin içinde bulunduğu birçok gemi ve tekne Güneydoğu Asya’da okyanus sularında bulunuyor. Mültecilerin sığınmaya çalıştıkları Malezya ve Endonezya güvenlik birimleri tarafından geri çevrilerek, okyanusta ölüme terk edilmeleri sonrasında tam bir dram yaşanıyor.

Son alınan bilgilere göre, 700 kadar mülteci Endonezya’nın Aceh bölgesi açıklarında balıkçılar tarafından tekneleri batmak üzereyken kurtarıldılar. Mülteciler daha sonra Langsa Limanı’na getirilirken, birçoğunun açlık ve susuzluk nedeniyle sağlık durumlarının kötü olduğu bildiriliyor.

100 KADAR MÜLTECİ AÇLIK NEDENİYLE KATLEDİLDİ

Öte yandan, birçoğu yaklaşık 2 aydır yollarda olan mültecilerden yüzlercesinin açlık ve yine yiyecek maddesi için kendi aralarında yaşanan kavgalar nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi. İngiliz BBC televizyonuna konuşan görgü tanıkları, mültecilerin çoğu bıçaklanma, asılma veya okyanusa atılma yoluyla katledildi.

Son bir haftadır dünya gündemine oturan drama konu olan mültecilerin yaklaşık 2 aydır okyanus sularında yaşam mücadelesi verdiği tahmin ediliyor. Mültecilerin önemli bir kısmı Burma’da baskı altında yaşayan Rohingya halkından iken, önemli bir kesimini de Bangladeş’den gelenler oluşturuyor.

MALEZYA VE ENDONEZYA MÜLTECİLERİ OKYANUSLA BAŞBAŞA BIRAKIYOR

Mültecileri taşıyan tekne ve botların Malezya’ya gitmek istedikleri, ancak bu ülkenin sahil güvenlik birimleri tarafından geri çevrilerek, yönlerini başka ülkelere çevirmeye zorlandılar. Mültecilerin daha sonra Endonezya’ya yöneldikleri, ancak burada da benzer bir müdahaleye maruz kaldıkları biliniyor.

İnsan hakları savunucularına göre, son haftalarda Bengal Körfezi’nden yola çıkan 8 bin kadar mültecinin halen okyanus sularında yaşam mücadelesi verdiği tahmin ediliyor.

BURMA MÜLTECİ DRAMINI ÇÖZMEYE YANAŞMIYOR

Son olarak Birleşmiş Milletler ve bazı batılı devletler tarafından yapılan çağrılarda, Malezya, Endonezya ve Tayland gibi hedef ülkelerden mültecilerin kurtarılması için gerekli çabaların sarfedilmesi istendi. Çağrılarda, mültecilerin geri çevrilerek büyük dramlara yol açan insanlık dışı uygulamalara son verilmesi de talep edildi.

Rohingya halkından mültecilerin kaçmak zorunda olduğu Burma’da ise iktidar, 29 Mayıs’ta Tayland’da yapılmak istenen mülteci zirvesine katılmayı reddediyor.