Hindistan-Bangladeş ilişkilerinde dönüm noktası: Toprak değişimi

Hindistan parlamentosu, Hindistan ile Bangladeş arasındaki toprak değiş-tokuşunu sağlayacak anayasa değişikliğini onayladı.

Hindistan parlamentosu, Hindistan ile Bangladeş arasındaki toprak değiş-tokuşunu sağlayacak anayasa değişikliğini onayladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu duyuruda , "Parlamento, anayasa değişikliğini onaylayarak Hindistan-Bangladeş ilişkileri açısından tarihi bir güne imza atmış oldu" ifadesini kullandı.

Modi, anayasa değişikliğinin iki memleket arasındaki kara sınırında "daimi bir mutabakat " sağlayarak, geçmişten bu yana süregelen sınır sorununu çözeceğini ifade etti.

Güney Asya'nın iki komşu ülkesi arasında en önemli problemlerden biri olarak sınır anlaşmazlığı gösteriliyor.

Sorunun esas nedenini ise iki ülke arasında uzanan 4 bin kilometrelik sınırın iç kesiminde bulunan tartışmalı 151 yerleşim bölgesi oluşturuyor.

10 binlerce Bangladeşli Hindistan'ın iç kesiminde Bangladeş toprağı sayılan 51 yerleşim bölgesinde yaşıyor. Hindistan'ın içine sıkışmış bu bölgelerde yaşayan insanlar resmi olarak Bangladeş vatandaşı ancak Hindistan içindeki küçük bir alanda yaşıyorlar.

Bu nedenle de her iki ülkenin de sosyal hizmet olarak ulaşamadığı bir noktada bulunuyorlar. Aynı şekilde Bangladeş içindeki 150 yerleşim bölgesinde resmi olarak Hindistan vatandaşı olan insanlar yaşıyor. Devletsiz statüsünde olan bu insanlar her iki ülkede de sosyal hizmetlerden ve vatandaşlık haklarından faydalanamıyorlar.

Yeni anlaşma ile Bangladeş sınırları içinde bulunan ve Hindistan toprağı sayılan 100 yerleşim birimi Bangladeş'e verilecek. Aynı şekilde Hindistan sınırı içindeki 51 yerleşim birimi de Hindistan'a verilecek.

Anlaşma ayrıca, her iki tarafta yaşayan 50 binden fazla kişiye yaşamak istedikleri ülkeyi ve vatandaşlığı seçme olanağı sağlayacak.

Böylelikle iki ülke arasında 1947'den beri soruna neden olan sınır anlaşmazlığı çözüme kavuşturulımuş olacak.