Hindistan onlarca Rafale savaş uçağı alıyor

Mısır’ın ardından Hindistan Fransa’dan onlarca Rafale tipi savaş uçağı satın alacak. Parçaları Hindistan’da birleştirilecek 126 adet Rafale uçağına dair müzakereler ise devam ediyor.

Paris’te resmi ziyarette bulunan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Cumhurbaşkanı François Hollande görüşmesi sonrasında askeri anlaşmalara ilişkin bilgi verdi. Buna göre Hindistan hava kuvvetlerini güçlendirme politikası kapsamında ilk aşamada 36 adet Rafale savaş uçağı alınacak.

Modi, Elysée Sarayı’ndaki açıklamasında “Cumhurbaşkanı Hollande’a Hindistan’a uçmaya hazır 36 Rafale verilmesi talebini ilettim” dedi.

Hindistan’a satılacak 36 adet Rafale uçağıyla birlikte Dassault Aviation şirketinin bu yıl imzalayacağı ikinci büyük satış sözleşmesi olacak. Geçtiğimiz aylarda Mısır, 24 adet Rafale savaş uçağının alımı için Fransa ile anlaşmıştı.

Ancak Hindistan’ın 36 adet savaş uçağını tümüyle Fransa’da imal edilecek şekilde satın alması Başbakanı Narendra Modi’nin ekonomik vaatlerine ters düşüyor. Ülke sanayisini canlı tutmayı vaat eden Modi, Fransa ile 126 adet Rafale savaş uçağı için müzakere ederken, bu uçakların asemblajının Hindistan’da yapılmasını şart koşuyordu.

Halen devam eden müzakerelerde Hindistan hükümeti uçakların Hindistan üretimi ek parçalarla monte edilmesine rağmen Fransız Dassault şirketinin garanti vermesini istiyordu.

Özellikle Pakistan ile sorunlu olan Hindistan halen Mirage 2000 uçaklarına sahip iken, hava kuvvetlerinin modernize edilmesi gerekiyor. Hindistan’ın elinde bulunan Rus yapımı Mig ve Sukhoi tipi uçakların ise oldukça eskidiği biliniyor.