Hizbullah’tan El Nusra ve DAİŞ’e büyük darbe

Lübnan Hizbullah’ının lideri Seyyid Hasan Nasrullah, El-Menar, El-Meyadin ve El-Alem televizyonlarında canlı olarak yayınlanan konuşmasında El Nusra ve DAİŞ çetelerine karşı önemli başarılar kazandıklarını açıkladı.

Lübnan Hizbullah’ının lideri Seyyid Hasan Nasrullah, El-Menar, El-Meyadin ve El-Alem televizyonlarında canlı olarak yayınlanan konuşmasında El Nusra ve DAİŞ çetelerine karşı önemli başarılar kazandıklarını açıkladı. Hasan Nasrullah, Kalamun’da 300 kilometrekarelik alanın çetelerden temizlendiğini dile getirdi.

Lübnan Hizbullah’ının lideri Nasrullah, birkaç gün önce Kalamun bölgesinde yaşanan çatışmalarını sonuçlarını basın ile paylaştı. Savaş cephesinde çatışma alanının 30 kilometre uzunluk ve 10 kilometre derinliğinde gerçekleştirildiği vurgulandı. Büyük bölümü Lübnan’ın sınırları içerisinde bulunan Şarkiye dağı etekleri ve Suriye’nin dağlık Kalamun bölgesinde Hizbullah güçleri ile ittifakları olan Baas rejiminin El Nusra ve DAİŞ çetelerine karşı bir operasyon gerçekleştirdiklerini ve büyük çaplı çatışmaların yaşandığını dile getirdi.

Hasan Nasrullah konuşmasında, bölgenin coğrafi  özelliklerine ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Tüm bölge birbirine birleşik tepelerden ve dağlardan oluşuyor. Savaş, yüzlerce kilometrekarelik dağlık ve uzak bir alanda devam ediyor. Suriye’nin Kalamun bölgesindeki ya da Lübnan’ın Baalbek ve Hermel bölgesindeki yerleşim alanlarına hakim tepelerde askeri mevziler ve üsler vardı. Silahlı grupların birçok eğitim kampı, toplanma merkezi, silah ve mühimmat deposu, çalınmış araçlara bomba yerleştirilen birkaç atölye, operasyon odaları, Arsel ile Kalamun arasında Zebedani’ye ve Şam kırsalına kadar uzanan alanda silah ve militan intikalinin sağlandığı geçiş güzergahları bu savaş bölgesinde yer alıyor.”

Şiddetli çatışmaların vadi vadi, dağ dağ  yaşandığını ve çetelerin yenilerek bölgeden çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi. Hizbullah lideri, savaşta bir aşamanın bitip diğerinin başlamadığını halen çatışmaların merkezinde olduklarını vurguladı.

300 KİLOMETREKARELİK ALAN ÇETELERDEN TEMİZLENDİ

El Nusra ve DAİŞ çetelerinin geri çekilmek zorunda kaldıkları alanın 300 kilometre kare olduğunu da belirten Nasrullah; “Bu savaşın doğrudan sonucu, silahlı grupların ağır bir yenilgi alarak tüm çatışma bölgelerinden çekilmesidir. Suriye ve Lübnan topraklarındaki yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alan silahlı grupların hakimiyetinden kurtarıldı. Elbette bu alanın büyük bir çoğunluğu Suriye topraklarında. Silahlı gruplar bu savaşta ağır kayıplar verdiler, ben rakam vermek istemiyorum. Suriye ve Lübnan kentlerini birbirine bağlayan dağlık bölgeler temizlendi. Asel el-Vard, el-Cuba, Ras el-Ma’rra, Flita (Suriye’de); Brital, Baalbek ve Nahle’ye (Lübnan’da) bağlandı ve tüm bu bölgeler silahlı gruplardan temizlendi” dedi.

Operasyonda Lübnan-Suriye arası Şam’a ulaşan geçiş güzergahının ele geçirildiği belirtildi. Nasrullan, çetelerin ağır kayıplar verdiği çatışmalarda, Arap medyasının aksine kayıplarının 150 değil, 13 olduğunu sözlerine ekledi.