Hollanda’da iki gece üst üste protesto: 320 gözaltı

Hollanda’da belli saatler arasında sokağa çıkma yasağı kararı ardından birçok kentte iki gece üst üste şiddetli protesto eylemleri gerçekleşti. En az 320 kişi gözaltına alındı.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında hafta sonundan itibaren, en az 9 Şubat’a kadar saat 21.00 ile 04.30 arasında sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

Bu karar ardından başkent Amsterdam ile liman kenti Rotterdam, doğudaki Amersfoort, güneydeki Geleen, Den Haag ve Den Bosch gibi birçok kentte protesto eylemleri gerçekleşti.

Rotterdam’da mağazaların camları kırıldı ve eşyalar yağmalandı. Amsterdam ve Rotterdam’da polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Kamu televizyonu NOS’a Pazatesi günü saat 22.00’de 70’i aşkın kişi gözaltına alındı.

Geleen polisi de gece saatlerinde Twitter üzerinde paylaştığı bilgide polis ile gençler arasında çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Rotterdam’da polis eylemcilere karşı TOMA kullandı. Rotterdam Belediyesi gözaltıların yaşandığını belirtti.

Den Bosch’ta da protestocular bir mağazayı yağmalarken, Haarlem’de bir gazeteci öfkeli kalabalık tarafından darp edildikten sonra uzaklaştırıldı.

RUTTE: SON 40 YILIN EN KÖTÜ OLAYLARI

Başbakan Mark Rutte, “kriminal şiddet” diyerek tepki gösterdi. Rutte, son 40 yılın en “kötü olayları” olduğunu belirtirken, “Bunun özgürlük için mücadele ile hiçbir ilgisi yok. Biz bu tedbirleri eğlence olsun diye almıyoruz. Bunu yapıyoruz zira virüsle mücadele ediyoruz ve şu anda özgürlüğümüzü alan virüstür” açıklamasında bulundu. Başbakan’a göre Hollandalıların yüzde 99’u kısıtlamaları destekliyor.

Pazar günü de Amsterdam, Eindhoven ve diğer birçok kentte 250 kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı. Gösterilerde mağazalar yağmalanmış, araçlar ve bir Covid-19 test merkezi yakılmıştı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA İLK KEZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hollanda İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı uygulamasını hayata geçirdi. Bu yasağı delen herkese 95 euro para cezası öngörülüyor.