Husiler, stratejik Bab-ül Mendep Boğazı'nda

Arap Koalisyonunun yoğun bombardımanlarına rağmen, Şii Husi milisleri stratejik Bab-ül Mendep Boğazı'na açılan askeri bir üsse girdi.

Arap Koalisyonunun yoğun bombardımanlarına rağmen, Şii Husi milisleri stratejik Bab-ül Mendep Boğazı'na açılan askeri bir üsse girdi.

Yemen'in güney batısındaki Dadad ilçesinde 17. Zırhlı Birlik askerleri, Hüseilerin girişine izin verdi. Suui Arabistan altı günden beridir havadan alanı bombalıyordu.

Kızıldeniz'e giriş kapısı olan ve Yemen'i Cibuti'den ayıran Bab-ül Mendep Boğazı, uluslararası deniz ticareti açısından kilit önem arz ediyor.

Bu boğaz son haftalarda Yemen'i vuran savaşın temel çatışma konularından biri haline geldi.

BAB-ÜL MENDEP'TE KÜRESEL OYUN

Süveyş Kanalı, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya geçit veren boğazdan dünya deniz trafiğinin yüzde 15'i geçiyor. Her gün Arap ve Fars Körfezinden 3,8 milyon varil petrol buradan geçiyor.

Şii Husilerin Muha Limanı ve Aden'in bir kısmını ele geçirmesi ile birlikte, Bab-ül Mendep'in kontrolü doğrudan risk altına girmiş oluyor.

Vekalet savaşının yaşandığı bir alan olan Yemen'de Bab-ül Mendep Boğazı'nın kontrolü küresel bir oyunun parçası haline geldi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 26 Mart'tan bu yana 21 gün içinde 60'ı aşkın hava saldırısı düzenledi.

Arap Koalisyonu'nun saldırılarını başta ABD ve Fransa olmak üzere çok sayıda Batılı ülke de destekliyor. ABD Suudi veya Mısır uçaklarına havadan yakıt ikmali sağlarken, saldırıları da organize ediyor. Fransa'nın da aktif bir şekilde istihbari destek sunduğu belirtiliyor.

Batılılar ve Arap ülkeleri Husilerin İran rejimi tarafından desteklendiğini söylüyor.

BM'NİN AMBARGOSU HUSİLERİ ETKİLER Mİ?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Yemen'deki Şii isyancılara silah ambargosu uygulama kararı aldı. Ancak bu kararın etkisi konusunda kuşkular var.

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre Yemen'de zaten 40 milyon aşkın silah bulunuyor, Husiler düzenli yolculuk yapmıyorlar ve yabancı ülkelerde önemli banka hesapları yok. Bu durumda yaptırımların ciddi bir etkisinin olması beklenmiyor.

Husileri silahlandırdığı iddia edilen İran'ın kendisi de zaten ambargo altında bulunuyor. İran suçlamaları reddediyor ancak Washington İran'ı bu konuda uyardı.

SİVİL KAYIPLAR ARTIYOR

Bu arada Yemen'de savaşın yarattığı insani kriz de giderek derinleşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, çatışmaların tırmanmasından bu yana 736 kişi hayatını kaybetti, 2.719 kişi de yaralandı. Örgüt, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği'ne göre 26 Mart'tan bu yana hayatını kaybeden yüzlerce savaşçının yanı sıra en az 364 sivil yaşamını yitirdi.

Ülke içinde 121 bini aşkın kişinin göçe maruz kaldığını belirten BM temsilciliği, mevcut krizden önce de zaten 330 bini aşkın kişinin ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Zeyd Raad El Hüseyin, sivil kayıplar için soruşturma istedi.