‘İklim müzakerelerinde daha hızlı olunması gerekiyor’

Kasım ayı sonunda Fransa’nın başkenti Paris’te başlayacak İklim Konferansı’na dair toplantılar devam ediyor. Toplantılara bu hafta ev sahipliği yapan Fransa’ya göre, müzakerelerde daha hızlı olunması gerekiyor.

Kasım ayı sonunda Fransa’nın başkenti Paris’te başlayacak İklim Konferansı’na dair toplantılar devam ediyor. Toplantılara bu hafta ev sahipliği yapan Fransa’ya göre, müzakerelerde daha hızlı olunması gerekiyor.

Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlere dair yürütülen müzakerelere Fransa adına katılan Laurence Tubiana, Paris’teki İklim Zirvesi’ne dair uyarılarda bulundu. Müzakerelere ev sahipliği yapacak Fransa’nın ‘görüşmeleri hızlandırması’ gerektiğini söyleyen Tubiana, “aksi takdirde başaramayız” dedi.

Paris’te basına konuşan Fransız müzakereci, Aralık ayına kadar Kyoto Protokolü’nün yerini alacak antlaşmaya dair görüşmelerin yavaş ilerlediğini kaydetti. Laurence Tubiana, müzakerelere katılan 50 kadar ülkenin sürece güvendiklerini ve Paris’teki zirvenin başarıyla sonuçlanmasını istediklerinin de altını çizdi.

Müzakerelerdeki tüm ülkelerin küresel ısınmanın önlenmesi gerektiğinde uzlaştığını belirten Tubiana, bazı ülkelerin ‘egemenlik haklarından’ dolayı endişeli olduğunu kabul etti. Tubiana, karbondioksit salınımlarının azaltılmasının sanayi üretimine etkilerinden endişeli olunduğunu da hatırlattı.

29 Kasım-11 Aralık arasında Paris’te düzenlenecek İklim Konferansı öncesinde bu hafta düzenlenen toplantılarda, Kyoto’nun yerini alacak antlaşmanın detayları müzakere ediliyor. Müzakerelerin bir sonraki ayağı 1-11 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Bonn kentinde organize edilecek.

Bonn’daki müzakereler kapsamında Aralık ayında imzalanması hedeflenen antlaşmanın taslağı üzerinde çalışılacak.

Küresel ısınma konusu 7-8 Haziran’da Almanya’da düzenlenecek G-7 Zirvesi’nde de gündeme gelecek.

Kyoto’nun yerini alacak yeni antlaşma ile dünya üzerindeki 190’ndan fazla ülkenin iklim politikalarına angaje olması hedefleniyor. Küresel ısınmanın engellenmesi için fosil enerjiler olarak bilinen kömür, petrol ve gazdan vazgeçilerek, yenilenebilir enerji türlerine geçilmesi gerkiyor.

Uzmanlar, enerji kaynaklarının kullanımının yanı sıra toprakların bilinçli kullanımı, ormanların korunması ve yeniden ağaçlandırılması gibi konulara da dikkat çekiyorlar.