İngiltere seçimleri: Anket sonuçları birbirinden çok farklı

İngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için seçim kampanyası devam ederken, anketler birbirine yakın ama farklı galipleri olan sonuçlar gösteriyor.

İngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için seçim kampanyası devam ederken, anketler birbirine yakın ama farklı galipleri olan sonuçlar gösteriyor.

Genel seçimler için yapılan anketlerin kimisinde Başbakan David Cameron’un üyesi olduğu Muhafazakar Parti (Tories) birinci sırada görülürken, bazıları da İşçi Partisi (Labour)’nin galip geleceğini gösteriyor.

ICM şirketi tarafından yapılan son ankete göre, Tories yüzde 39 ile ilk sırada yer alırken, muhalefetteki İşçi Partisi (Labour) yüzde 33 oy ile ikinci oluyor.

İktidar ortağı Liberal Demokratlar’ın oy oranı yüzde 8’e kadar gerilerken, Yeşiller yüzde 7 oy alacağı tahmin ediliyor. Irkçı ve Avrupa Birliği karşıtı söylemleriyle öne çıkan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) de yüzde 7 oy oranında kalıyor.

Ashkroft National Pol tarafından yapılan diğer bir anket ise Labour ile Tories arasındaki oy farkının olmadığın gösteriyor. Şirketin anketinde her iki partinin de yüzde 33 oy alacağı tahmin ediliyor.

UKIP’in yüzde 13, liberallerin yüzde 9 oy alacağının öngörüldüğü ankete göre, Yeşiller yüzde 6’da kalıyor.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir başka anket ise İşçi Partisi’nin 3-4 puanlık fark ile birinci olacağını gösteriyordu.

MİLİBAND AB REFERANDUMUNA İZİN VERMEYECEK

Öte yandan, İngiltere halkınn Avrupa Birliği karşıtlarının çoğunlukta olmasına rağmen İşçi Partisi seçimde AB üyeliğini öne çıkarıyor. Dün seçim kampanyası kapsamında konuşan parti lideri Ed Miliband, seçimi kazanmaları halinde ülkesinin AB üyeliğinin referanduma götürülmeyeceğini vurguladı.

Miliband, başbakan seçilmesi halinde ülkesinin AB içerisinde ‘lider ülke’ olacağını da savundu.

BİRKAÇ PUANLIK FARK İLE ÇOĞUNLUĞU YAKALAMAK MÜMKÜN

İngiltere’de Avam Kamarası’nın 650 üyesinin seçileceği seçimlerde her seçim çevresinde birinci gelen partinin adayının seçileceği ‘First-past-the-post (FPTP)’ olarak adlandırılan yöntem geçerli. 2010 yılındaki son seçimlerde Tories yüzde 36,1 oy oranıyla 308 milletvekilliği kazanmış, yüzde 23 oy ile 57 sandalye kazanan liberal demokratlarla koalisyona gidilmişti.

1997 yılından 2010’a kadar iktidarda olan İşçi Partisi (Labour) ise yüzde 29 oy oranıyla 258 sandalye ile muhalefete düşmüştü.

Bu seçimlerde liberal demokratların oylarının düşmesi ve diğer partilerin pek bir varlık gösterememesi halinde İşçi Partisi veya muhafazakarların birkaç puanlık bir fark ile tek başına iktidar olmaları kesin gibi. Son olarak 2005 yılındaki seçimlerde Tony Blair liderliğindeki İşçi Partisi yüzde 35,2 oy ile 650 sandalyeden 355’ini kazanmayı başarmıştı.