İtalya göçmenleri bedava çalıştırmak istiyor

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, iltica talebinde bulunanları barındıran komünlerin göçmenleri bedava çalıştırabileceğini açıkladı. Ülkeye her hafta binlerce göçmen akmaya devam ediyor.

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, iltica talebinde bulunanları barındıran komünlerin göçmenleri bedava çalıştırabileceğini açıkladı. Ülkeye her hafta binlerce göçmen akmaya devam ediyor.

İtalyan basınına göre İçişleri Bakanı Alfano, "Komünlerden göçmenleri bedava çalıştırma direktifimizi uygulamalarını istememiz gerekiyor. Onları hiçbir şey yapmayacak şekilde bırakmak yerine, çalıştırsınlar" dedi.

Bakanlıkta Yurttaş ve Göçmen Hakları Departmanı şefi Mario Morcon, televizyonda yaptığı açıklamada "Sözkonusu olan genel yarar çalışmaları, çevresel projelerdir" dedi.

Morcon, komünlerin daha gerçekçi bir rapor oluşturulması ve daha iyi bir kabulün gelişmesi amacıyla bu göçmenlere sadece bir güvence sağlaması gerektiğini söyledi.

İtalya'da mevcut durumda bir iltica başvurusunun değerlendirilme süreci 6 ay sürüyor. Arından olası itirazlarla birlikte 12 ile 18 ay arasında bir süreç daha yaşanıyor. Bazı ilticacılar 2 yıla kadar, herhangi bir çalışma izni olmadan barınma merkezlerinde kalabiliyor.

İtalya'da mevcut durumda 84 bin dolayında kişi göçmen merkezlerinde tutuluyor. Sadece son bir hafta içerisinde 9 bini aşkın kişi geldi. Bu yıl İtalya'ya ulaşan göçmenlerin sayısı 33 bine çıktı. 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 15'lik rekor bir artış var.

Her ne kadar göçmenlerin üçte ikisi kaçak yollarla diğer Avrupa ülkelerine doğru gitseler de, kalanların barınma sorunu 21 Mayıs'taki seçimler öncesi temel gündem haline geldi. Ülkede bin dolayında komün ve 20 bölgenin 7'sinde seçimlere gidilecek.

Ülkenin kuzey batısındaki küçük Val d'Aoste bölgesi, seçimlere gitmemesine rağmen göçmenleri almayı reddeden ilk bölge oldu. Ancak başka bölgelerin de aynısını yapmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Birçok belediye ve bölge başkanı, İçişleri Bakanı'nın düzenlediği toplantıyı boykot ederek, hükümetin her bölgeye göçmen kotası zaten uyguladığını belirtti.

Pazartesi günü yayınlanan bir genelgede 100 dolayındaki bölgenin her birinden ek olarak 80 acil barınma merkezi kurmaları istendi.