Japonya’nın ‘bilim’ zırhlı balina katliamına onay yok

Son 25 yılda on binlerce balinayı katleden Japonya’nın bilimsel araştırma adı altında avlanmaya devam etme talebi reddedidi.

Son 25 yılda on binlerce balinayı katleden Japonya’nın bilimsel araştırma adı altında avlanmaya devam etme talebi reddedidi. Çevrecilerin ve hayvan hakları savunucularının ‘büyük hile’ olarak adlandırdığı balina avlama programına yönelik kesin karar ise önümüzdeki ay verilecek.

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) tarafından Japonya’nın Antarktika çevresindeki balina avına müsade etmeyeceğini duyurdu. IWC’ye göre, Japonya’nın balina avındaki amacı bilimsel çalışmalar değil ve ticari çıkar hedefliyor.

Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) tarafından alınan kararda, Japonya’nın güney kutbu çevresindeki Antarktik Okyanusu’nda balina avını durdurma kararı vermişti. Karara karşı Japonya, sadece minke balinası türlerinin avlanacağı ve bunun bilimsel çalışmalar için yapılmasını öngören yeni bir planı IWC’ye sundu.

Ancak Japonya’nın bu planına IWC’nin uzman heyeti, daha fazla balina katliamına yol açacak planı uygun görmedi. Uzman heyeti, Japonya’nın daha fazla bilgi vermesi gerektiğine hükmetti.

Jiji Press adlı ajansta yer alan habere göre, Japonya IWC’ye sunduğu planı yeniden gözden geçirecek ve uzman heyetine sunacak. IWC’nin kesin kararını Mayıs ayında vermesi beklenirken, Japonya’nın olumlu karar çıkması halinde bu yıl içinde tekrar balina avına başlayacağı da kaydediliyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA DİYE AVLANIP ETLERİ SATILIYOR

Japonya’nın kuzey kıyılarında balina avını devam ettirdiğine ilişkin bilgiler geçtiğimiz Cuma günü ortaya çıkmış ve Mayıs ayı sonuna kadar 51 minke balinasının katledileceğine ilişkin haberler de yansımıştı.

Konuya ilişkin bilgi veren Greenpeace uzmanlarından Thilo Maack, IWC’nin aldığı kararın olumlu olduğunu söylerken, “Japonya’nın yaptığının güvenilir bilimsel çalışmalarla alakası yok. Bugüne kadar Japonların yaptığı araştırma programları bilim çevrelerince tanınan bilimsel bir sonuç ortaya koymadı” dedi. Maack, bu sözleriyle Japonya’nın balina avındaki yegane amacının ticari olduğunun altını çizdi.

Balinaların 13 türünün ticari amaçlarla avlanması1986 yılında yasaklanmıştı. IWC tarafından kabul edilen konvansiyonda bilimsel çalışmalar için kullanılması halinde balina yasağı geçerli değil.

Japonya’nın da konvansiyonun bu maddesini kullanarak, balina avına devam ettiği ve son 25 yılda 10 bin kadar balinayı katlettiği biliniyor. Bu balinaların etlerinin piyasaya satılması da, balina avının bilimsel amaçlarla yapılmadığına kanıt gösteriliyordu.