Kabil’deki vahşi linç davası başladı

Afganistan’da mart ayında yaşanan toplu linçte yer alan 19 polisin de aralarında bulunduğu 49 kişinin yargılanmasına başlandı.

27 yaşındaki Ferhunde adlı genç kadının mart ayında başkent Kabil’de polislerin gözleri önünde linç edilmesinden sonra başlatılan soruşturmalar devam ediyor. Soruşturma kapsamında toplu linçe katılan veya göz yuman 19’u polis toplam 49 kişi yargılanıyor.

İslami bilimler mezunu olan genç kadının ailesi, kızlarının psikolojik sorunları olduğunu ve bir cami önündeki mollalarla sattığı malzemeler üzerine tartıştığını savunuyorlar. Ancak genç kadın, Kuran-ı Kerim yaktığını iddia eden büyük bir kalabalık  tarafından polislerin gözleri önünde linç edilmişti.

Kabil polisine göre, olay esnasında alanda bulunan polisler ‘kalabalığı ayırmak için çaba sarfettiler’, ancak genç kadının linçten sonra yakılmasına engel olamadılar.

Polisin savunmasına rağmen olaydaki suçu sabit görüldü ve en az 19 polis memuru açılan davada yargılanıyor. Polis memurları da diğer 30 kişiyle birlikte ‘yaralama, öldürme, şiddete teşvik ve yardımdan’ yargılanacaklar.

Kabil’deki vahşi linç Afgan toplumunda ciddi tepki toplamış, Taliban örgütü dahi olayı kınadığını duyurmuştu. Başkentte birçok protesto gösterisinin düzenlendiği olaya ilişkin açıklama yapan Devlet Başkanı Eşref Gani, “aşırı şiddet eylemi” terimini kullanmıştı. Gani, olayı araştırması için bir komisyon kurulmasına da karar vermişti.