Kaspersky: Nükleer görüşmeler casuslandı!

Bilgisayar güvenliği alanında dünya devleri arasında bulunan Rusyalı Eugene Kaspersky, sık sık yeni açıklar veya casus programları ortaya çıkarıyor.

Bilgisayar güvenliği alanında dünya devleri arasında bulunan Rusyalı Eugene Kaspersky, sık sık yeni açıklar veya casus programları ortaya çıkarıyor.

Londra'da bir basın toplantısı düzenleyen Eugene Kaspersky, kendi şirketine yönelik bir saldırıyı açıkladı.

Her şeyin bir yıl önce, şirketin Asya'daki çalışanlarından birinin bilgisayarında başladığını söyleyen bilgisayar uzmanı Kaspersky, buldukları casus programın bir yıldır sistemlerinde dolaştığını tespit ettiklerini söyledi.

Kaspersky, bu casus programın sadece kendilerine bulaşmadığını, Batı, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde bulunan 100 dolayında sisteme sızdığını kaydetti.

Kaspersky'nin rakibi Symantec şirketi de programı inceledikten sonra, Avrupa'da telekom sektörü, Kuzey Afrikalı bir telefon operatörü ve Güney Doğu Asyalı bir elektronik fabrikasına ait sistemlerde yer aldığını tespit etti.

Kaspersky, casus programın İran ile 5+1 olarak adlandırılan büyük güçler arasında nükleer müzakerelerin yürütüldüğü birçok otelde de tespit edildiğine dikkat çekti.

Kaspersky, sözkonusu oteller konusunda detay veremedi. Bu nedenle toplantıya katılanların dinlenip dinlenmediği veya gizli belgelerin ele geçirilip geçirilmediği netlik kazanmadı.

Uzmanlar casus programa "Duqu 2" adını verdiler.  Bu yazılımın ilk versiyou 2011'de İran nükleer programı çevresinde faaliyet gösterirken tespit edilmişti.

2011'deki yazılım ise İran nükleer santrallerine saldıran Stuxnet programının bir parçası olarak geliştirilmişti. New York Times'ın bir gazetecisi tarafından yapılan araştırmaya göre Stuxnet, İsrail'in yardımı ile ABD tarafından geliştirildi.

İSVİÇRE SORUŞTURMA BAŞLATTI

Kaspersky araştırmacıları Duqu 2 virüsünün da yapısı itibariyle ancak bir devletin olanakları ile geliştirilebileceğini belirtiyor.

Ama hangi ülke?  Sadece belli sayıda ülkelerin böyle bir operasyonu hayata geçirebilecek teknik ve mali kapasitesi bulunuyor.  Başta Amerikan medyası olmak üzere, gözler İsrail'e çevrilmiş durumda.

İsrail yönetimi yaptığı açıklamada program ile bir ilgilerinin olmadığını söyledi.

İsviçre Savcılığı'nın da olaya ilişkin soruşturma başlattığı ortaya çıktı. İsviçre medyasına göre savcılık, 12 Mayıs günü gerçekleştirilen bir aramada bilgisayar materyallerine el konulduğunu bildirdi.