Kenya katliamın intikamını mültecilerden alacak

Eş Şebab çetelerinin 150 öğrenciyi katletmesinden sonra Kenya hükümeti ülkesine sığınan Somalili mültecileri cezalandırarak intikam alıyor.

Hükümet, dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab’ın kapatılmaması durumunda bizzat boşaltacağını duyurdu.

Devlet Başkan Yardımcısı William Ruto, Birleşmiş Milletler (BM)‘ye Dadaab’da 350 bin mültecinin kaldığı kampı kapatması çağrısında bulundu. Ruto, BM’nin kampı kapatmaması halinde ‘meseleye el koyacakları’ tehdidinde bulundu.

Dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab’ın kapatılmasında kararlı olduklarını söyleyen William Ruto, kamptaki mültecileri başka bölgelere yerleştirebileceklerini duyurdu.

Önemli bir bölümü Somalili olan mültecilerin kaldığı kampın boşaltılmasının çok olumsuz etkileri olacağı bildiriliyor. Konuya ilişkin bilgi veren Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konseyi (UNHCR) sözcüsü ise, Kenya hükümetinden benzeri bir talebin kendilerine ulaşmadığını söyledi. Sözcü, Somali’nin halen güvenli bir ülke olmadığını ve bu nedenle de mültecilerin geri gönderilmesinin neredeyse imkansız olduğunun altını çizdi.

Kenya hükümetinin kararı ülkenin kuzeyindeki Garissa kentindeki üniversitede 150 öğrencinin katledilmesinden sonraya denk geldi. Hükümet, katliamı gerçekleştiren ve Somali’de kurulan Eş Şebab terör örgütünün düzenlemesine cevap olarak askeri ve polisiye önlemleri de arttırdı.

Daha önce Kenya tarafından Somali’de Eş Şebab’ı durdurmak için gönderilen 5 bin askere ek olarak ülke içinde 10 bin polis daha görevlendirilecek.

Devlet Başkan Yardımcısı William Ruto’nun verdiği bilgilere göre hükümet Somali sınırına 700 kilometre uzunluğunda bir duvar örmeyi de planlıyor.