Keşmir'de gerilim tırmanıyor

Hindistan'ın Keşmir eyaletinde bir kez daha güvenlik güçleri ile Keşmir halkı bir araya geldi.

Hindistan'ın Keşmir eyaletinde bir kez daha güvenlik güçleri ile Keşmir halkı bir araya geldi.

14 Nisan Salı günü Keşmir eyaletinin birçok farklı kentinde 100'lerce kişi, güvenlik güçleri tarafından öldürülen bağımsızlık yanlısı bir kişinin ölümünü protesto etmek için sokaklara çıktı.

Polis ile öfkeli kalabalık arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda pek çok kişi yaralandı.

Olaylar Keşmir'deki bağımsızlık yanlılarının liderinin kardeşi Khalid Wani'nin Pazartesi günü Srinagar kenti yakınlarındaki ormanlık alanda Hindistan ordu birlikleri ile girdiği silahlı çatışmada öldürülmesi ile patlak verdi.

Hindistan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Wani'nin öldürülmesinin ardından üzerinde iki suikast tüfeği ve askeri malzemeler bulunduğunu bildirdi.

Görgü tanıkları ise Wani'nin askerler ile çatışmaya girmediğini ve tuzağa düşürülerek öldürüldüğünü ileri sürüyorlar.

Wani'nin babası ise oğlunun vurularak değil; işkence ile öldürüldüğünü söyledi.

Sokak çatışmalarının artması üzerine Srinagar kentine ek polis gücü ve paramiliter kuvvetler sevk edildiği bildirildi.

1947'de Birleşik Krallıktan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan eden Hindistan ve Pakistan; o günden bu yana Keşmir için 2 kez savaştılar. Hem Hindistan hem de Pakistan bölgenin tamamı üzerinde hak iddia ediyorlar.

Hindistan ve Pakistan 2003 yılında Kontrol Hattı boyunca ateşkes kararı almışlardı. Bir yıl sonra da bölgesel barış için müzakereler başlatılmıştı.

Ancak 2008 yılında Mumbai'deki bombalı saldırıda 160 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine müzakere görüşmeleri askıya alınmıştı. Yeni Delhi, saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tutmuştu.

Keşmir Direnişi olarak bilinen Keşmir'in bağımsızlığını savunan gurup, Hindistan Hükümeti tarafından terör gurubu olarak adlandırılıyor ve bazı kanatlarının radikal olduğu ifade ediliyor. Gurup kendi içinde de Pakistan'a bağlanmak isteyenler ve tam bağımsızlık isteyenler olarak ikiye bölünmüş durumda.