Kızıl Meydan’da gövde gösterisi

Sovyetler Birliğinin Nazi Almanyası'na karşı zaferinin 70. Yıldönümünde Kızıl Meydan'da 16 bin 127 askerin katıldığı dev geçit töreni yapıldı

Sovyetler Birliğinin Nazi Almanyası'na karşı zaferinin 70. Yıldönümünde Kızıl Meydan'da 16 bin 127 askerin katıldığı dev geçit töreni yapıldı.

Bazı çevreler tarafından dünyanın en güçlü tankı olarak değerlendirilen Armata T-14, 50 ton ağırlığındaki kıtalararası balistik füzeler, onlarca savaş uçağı, farklı tiplerdeki son model silahlar, 16 bin aşkın asker geçit törenine katıldı. Rusya, bir saat boyunca ateş gücüne ilişkin gösteri yaptı.

Stalin afişlerinin de geri dönüşü dikkat çekerken, Sovyetlerin Nazilere karşı zaferindeki Amerikalı ve Avrupalı ittifakları töreni boykot etti.

Moskova'daki Kızıl Meydan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanında birçok devlet başkanı yer aldı. Bunlar arasında Çin, Mısır, Hindistan Venezüella, Güney Afrika ve Küba liderleri vardı.

Yüzbinlerce insan kutlamalar için Kızıl Meydan'da bir araya geldi. Vladimir Putin törende yaptığı konuşmada "Hitler Almanya'sına karşı savaşa son noktayı koyan Kızıl Ordu oldu. Sovyetler Birliği en kanlı savaşlarda yer aldı" dedi.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği 2. Dünya savaşı süresince 25 milyonu aşkın insanın ölümü Faşizme karşı direniş ve yurt savunmasında en ağır bedeli ödemişti.  Vladimir Putin, devlet başkanları gelmeseler de Nazilere karşı zafere katkılarından dolayı İngiltere, Fransa ve ABD halklarına teşekkür etti. 

ÖLÜMSÜZ ALAYI YÜRÜDÜ

Moskova'da binlerce kişi savaşta yaşamını yitiren akrabalarının fotoğraflarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi.

'Ölümsüz Alay' adı verilen yürüyüş Belaruskaya Meydanı'nda başladı. Tverskaya-Yamskaya ve Tverskaya sokakları boyunca ellerinde savaşta ölen akrabalarının fotoğraflarıyla ilerleyen binlerce kişi yürüyüşlerini Kızıl Meydan ve yanındaki Manejnaya Meydanı'nda sonlandırdı.

Yürüyüşe babasının fotoğrafıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı.