KJA Van'da kadın meclislerini oluşturuyor

KJA, Edremit'te Demokratik Kadın Meclisleri çalışmalarına devam ediyor.

KJA, Edremit'te Demokratik Kadın Meclisleri çalışmalarına devam ediyor. 
Kongreya Jinên Azad'ın (KJA) yerelden genele doğru örgütlenme perspektifi doğrultusunda başlattığı  Demokratik Kadın Meclisleri çalışmaları Van'ın Edremit ilçesinde de sürüyor. Edremit Belediye Eş Başkanı Çetin, Kürt kadınlarının daha yoğun sömürüye tabi tutulduğuna dikkat çekerek, örgütlülüğün önemine dikkat çekti.
KJA bileşenleri mahallelerde ev ev, sokak sokak toplantılar düzenleyerek mahallelerde Demokratik Kadın Meclislerini oluşturuyor. KJA aktivistleri, ilçeye bağlı tüm mahallelerde ev ev dolaşarak ve toplantılar düzenleyerek kadınlara oluşturulacak Demokratik Kadın Meclislerinin önemi anlatıyor. 

'KÜRT KADINI KATMERLİ SÖMÜRÜYE TABİ'

KJA bileşenleri Süphan Mahallesi'nde ve Memur-Sen TOKİ'de yürüttükleri çalışmalar kapsamında birçok ev ve geniş kapsamlı toplantılar düzenledi. Düzenlenen tpplantılara KJA Edremit aktivistleri Yadişer Karabulak ve Nesibe Akdağ, Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin ve çok sayıda kadın katıldı. Toplantılarda konuşan Edremit Belediye Eş Başkanı Çetin, kadın örgütlülüğünün önemine dikkat çekti. Kadın kırımının her geçen gün artarak devam ettiğinin altını çizen Çetin, kırımın ekonomik, fiziksel, cinsel, toplumsal boyutlarıyla her geçen gün büyüdüğünü belirtti.
"Gelenekçi toplumlarda kadına biçilen rol sadece çocuk doğuran, evde yemek yapan, evi temizleyen bir cansız, ruhsuz; erkeğin yönettiği bir robottan öte görülmüyor" diyen Çetin, kadınların bu kırımdan ve imhadan kurtulmalarının tek yolunun örgütlenerek mücadele etmeleri olduğunu söyledi. Devlet ve erkeğin el ele vererek kadın cinsi üzerindeki sömürüsünün kanunlarla da desteklendiğini kaydeden Çetin, "Kadınlar artık yaşamın her alanında yüz binlerle, milyonlarla sokağa inerek buna 'dur' demeli. Kürt kadınları bölgede, devlet tarafından köleleştirilen erkeğin kölesi durumuna getirilerek, yani 'kölenin kölesi' olarak katmerli bir sömürüye tabi tutuluyor" ifadelerini kullandı.

'KADINLAR KENDİLERİNİ VE TOPLUMU ÖZGÜRLEŞTİRECEK'

KJA Aktivisti Yadişer Karabulak da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Toplumun özgürlüğü kadının özgürlüğünden geçer" sözünü hatırlatarak, kadınların özgürlüklerini kazanmak için örgütlenmeleri gerektiğini belirtti. Kadın örgütlenmesinin en önemli adımı olan Demokratik Kadın Meclisi çalışmalarının tüm mahallelerde güçlü bir şekilde sürdüğünü belirten Karabulak, Edremit Demokratik Kadın Meclisi'ni kurarak kadının yaşamın tüm alanlarında aktif bir şekilde yer alarak kendini ve toplumu özgürleştireceğini ifade etti.