Kolombiya'da 22 generale 'yargısız infaz' soruşturması

Kolombiya savcılığı, 22 general hakkında sivillere yönelik yargısız infazlara karıştıkları şüphesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Kolombiya savcılığı, 22 general hakkında sivillere yönelik yargısız infazlara karıştıkları şüphesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Cumartesi günü kurbanların yakınları ile bir araya gelen başsavcı Eduardo Montelegre, şu ana kadar bu tür suçlardan dola güvenlik gücü üyelerine karşı 800'ü aşkın mahkumiyet verildiğini söyledi.

Savcı yargısız infazlara ilişkin 22 general hakkında soruşturma başlattığını bildirdi.

Tıpkı 1990'lı yılların Türkiye'sinde olduğu gibi Kolombiya'da da infaz edilen siviller çatışmada öldürülen gerillalar gibi yansıtılıyordu.

Askerlerin, sonuç elde ettiğini göstermek, terfi yapmak veya ödüllendirilmek isteyen üstlerinden aldıkları emirlerle bu infazları gerçekleştirdiği belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW'nin yakın zamanda yayınladığı verilere göre 4300 dolayında sivil bu şekilde Kolombiya askerlerinin ellerinde öldü.

1753'ü ordu mensubu olmak üzere 2 bin dolayında kişi soruşturma konusu oldu. Bunlar arasında 501 subay bulunuyor.

Kolombiya'da 50 yıldır çatışmalar yaşanıyor. Bir yanda FARC ve ELN gibi sol gerilla güçleri, diğer yanda kirli suçlara bulaşan ordu güçleri, aşırı sağcı paramiliter gruplar ve uyuşturucu trafiği var.

Çatışmalarda şu an kadar 220 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 5,3 milyon kişi yaralandı.